Republika Srpska dobijaće gas iz Srbije: Gasovod uz sam auto-put

Republika Srpska dobijaće gas iz Srbije, a transport ovog energenta ići će gasovodom koji će se graditi uz sam auto-put Beograd-Sarajevo i ići do Banjaluke.

Region

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2019.

11:26

Republika Srpska dobijaće gas iz Srbije: Gasovod uz sam auto-put
Foto: Epa, Clemens Bilan

Deo gasa tako će od Rusije preko Turske i Bugarske kroz Srbiju stizati i u Republiku Srpsku, a mesto spajanja gasovodnih cevi biće između Mačvanskog Prnjavora kod Šapca i Novog Sela u RS, navodi za Tanjug detalje trase budućeg gasovoda ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Od Novog Sela u RS cevi će ići u pravcu Brčkog, Šamca i Modriče kroz gradove Posavine, Derventu, pa sve do Banjaluke i Novog Grada.

Đokić je naveo da su za projekta gasovoda kroz RS donete ove godine sve potrebne odluke.

"Odlučili smo da trasa gasovoda ide neposredno pored autoputa. To nam je najjednostavnije i planirati i izgraditi i tako ćemo postići najveću efikasnost. Treba imati u vidu da je Bijeljina već izgradila sekundarnu gasnu mrežu i da će Biljeljina bar dok se ne izgradi ovaj gasovod biti povezana na stari gasovod, koji ima tačku konekcije na Šepku kod Zvornika", objašnjava ministar energetike RS.

U pitanju su 22 kilometara priključnog gasovoda, a ti radovi se ovih dana privode kraju, što praktično znači da Biljeljina može da ima gas već u toku ove godine.

Ostali gradovi u Srpskoj, navodi, nisu ništa radili na razvoju gasne infrastrukture osim Zvornika i područja Istočnog Sarajeva, a ta gasna infrastruktura je izgrađena još 70-tih godina prošlog veka.

Izgradnja gasovoda u Republici Srpskoj koštaće 250 miliona evra, a radovi će krenuti naredne godine, kada se očekuje i početak izgradnje deonice autoputa koji prolazi kroz Srpsku a ide od Beograda.

Dinamika radova na gasovodu, kaže ministar Đokić, zavisiće pre svega od toga sa kojom finansijskom organizacijom će se postići dogovor o finansiranju projekta izgradnje autoputa kroz Srpsku ka Sarajevu.

Doneti su svi propisi koji omogućavaju privremenu eksproprijaciju zemljišta za izgradnju gasovoda i Republika Srpska je spreman za taj projekat, rekao je Đokić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: