');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Sirijski mediji: Turska započela vazdušne napade na Siriju, Vašington demantuje (VIDEO)

Sirijski mediji objavili su u ponedeljak uveče da su turske snage otpočele vazdušni udar na Siriju. Sa druge strane kurdski mediji, ali i neimenovani zvaničnici iz Vašingtona demantuju da je Turska pokrenula vojnu akciju.

Turski avio TF-x Foto: youtube
Turski avio TF-x

Kako je javila sirijska televizija "Majadin" turski borbeni avion izvršio je vazdušni napad u kom je meta bila baza kurdskih "Sirijskih demokratskih snaga" u sirijskoj pokrajini Hasaka.

„Turski avioni izveli su napad na štab kurdskih snaga u predgrađu grada El Malikija u provinciji Hasaka na severoistoku Sirije“, javila je televizija "Majadin".

Pročitajte još

Sirijski državni radio je javio da je tursko ratno vazduhoplovstvo izvelo vazdušni napad i na kontrolni punkt na granici Sirije i Iraka, u kojem su porušena dva mosta, ali i da nema podataka o žrtvama.

Nedugo potom oglasio se neimenovani američki zvaničnik, koji je saopštio da SAD nisu "snimile" da je turska vojska pokrenula bilo kakvu vojnu akciju u Siriji. Kako je naveo, Pentagon još nije počeo sa povlačenjem trupa iz Sirije, već je samo izvršio prekomandu 50 svojih specijalaca u severnim delovima zemlje.

Istovremeno su i kurdski mediji demantovali izveštaje o napadima turske avijacije na položaje sirijskih demokratskih snaga.

Na društvenim mrežama su pojavili snimci navodnog napada turskih lovaca na kurdske snage.

Na Tviteru su se pojavili i snimci na kojima se vide turska vojna vozila koja se, navodno, spremaju da pređu granicu sa Sirijom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan napomenuo je ranije da je potrebno da se formira bezbednosna zona na severoistoku Sirije, kako bi se suprotstavili "terorističkoj pretnji" koja dolazi od Radničke partije Kurdistana (PKK) i kurdske Narodne zaštitne jedinice (IPG), uz napomenu da će time biti omogućen povratak sirijskih izbeglica.

SAD su, u međuvremenu, započele povlačenje vojske iz tog područja, a iz Bele kuće je saopšteno da Vašington ne želi da podrži niti da učestvuje u ofanzivi turske vojske u Siriji. Istovremeno, Tramp je na Tviteru zapretio Erdoganu da će "uništiti Tursku" ukoliko upotrebe prekomerenu silu.

Visoki funkcioner Autonomne administracije severne i istočne Sirije Badran Džiakurd izjavio je ranije danas da su Kurdi u severoistočnoj Siriji spremni da sarađuju sa vlastima u Damasku kako bi se zaštitili od operacije turske vojske koja se sprema, usled povlačenja SAD iz tog dela zemlje.