Gradi se infrastruktura za digitalizaciju usluga javne uprave

Direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović sastao se danas sa visokim zvaničnicima Svetske banke za javni sektor.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.10.2019.

14:52

Gradi se infrastruktura za digitalizaciju usluga javne uprave
FOTO: Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu

On je razgovarao sa Karolinom Rendon, Šihom Nagaki, Srđanom Svirčevim i Vikramom Menonom o sprovođenju zajedničkog projekta unapređenja usluga elektronske uprave.

To je inače prvi kapitalni projekat izgradnje digitalne infrastrukture javne uprave u Srbiji.

Vlada Srbije i Kancelarija za IT i e-upravu, uz podršku Svetske banke, pristupaju sistemskoj izgradnji infrastrukture potrebne za digitalizaciju usluga javne uprave, formiranje moderne e-uprave, a sve radi potpune transformacije javne uprave u efikasan servis građana i privrede.

Zvaničnici Svetske banke pohvalili su brzinu reformi javne uprave koje sprovodi Kancelarija za IT i e-upravu kao i implementaciju projekta.

"Projekat unapređenja usluga elektronske uprave u Srbiji, vredan 55 miliona dolara, omogućava digitalizaciju velikog broja usluga za građane. Do kraja projekta, u narednih 5 godina, planirana je potpuna digitalizacija 30 usluga važnih za svakodnevni život građana i privrede, kroz omogućavanje njihove dostupnosti putem interneta i mobilnog telefona, ali i izgradnja kompletne infrastrukture eUprave spremne za digitalizaciju svih usluga", izjavio je Jovanović.

On je dodao da će dodatnih 120 usluga, koje u najvećoj meri utiču na život građana, biti detaljno snimljene i optimizovane, čime će se obezbediti kontinuitet digitalizacije usluga i u narednim godinama.

Jedan od važnijih elektronskih sistema, koji će među prvima biti omogućen kroz projekat unapređenja usluga elektronske uprave u Srbiji, jeste jedinstvena državna e-pisarnica.

Kompletna komunikacija državnih organa, međusobno ali i sa građanima i privredom, biće elektronska, što će za 90 odsto ubrzati rad javne uprave, i što je veoma važno osigurati informacionu bezbednost podataka.

U projektu unapređenja usluga elektronske uprave u Srbiji biće uspostavljen i metaregistar - sistem neophodan za standardizaciju obrade podataka i čuvanje u formatu pogodnom za digitalizaciju novih usluga za građane i privredu.

Metaregistar će obezbediti popis svih elektronskih evidencija i registara u zemlji.

Da bi podaci građana Srbije bili zaštićeni u skladu sa svetskim normativima, u projektu unapređenja usluga elektronske uprave u Srbiji već je izrađen pravilnik o načinu i merama zaštite podataka o ličnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: