Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
SMANJITI PRITISAK NA UNSKO-SANSKI KANTON Mektić i Satler razgovarali o migrantskoj krizi

SMANJITI PRITISAK NA UNSKO-SANSKI KANTON Mektić i Satler razgovarali o migrantskoj krizi

Rešavanje aktuelnih pitanja u oblasti migracija te saradnja Bosne i Hercegovine sa evropskim bezbedonosnim agencijama bile su teme današnjeg sastanka ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića i šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johana Satlera.

Mektić-Sattler sastanak Foto: Ministarstvo bezbednosti BiH / RAS Srbija
Mektić-Sattler sastanak

Kako je saopšteno iz Saveta ministara BiH, Mektić je upoznao Satlera sa aktivnostima za otvaranje novog prihvatnog centra u blizini Sarajeva kako bi se ravnomernije rasporedili migranti koji se nalaze u BiH i smanjio pritisak na području Unsko-sanskog kantona.

Takođe, razgovarano je o poboljšanju smeštajnih kapaciteta na području USK koji podrazumevaju i zatvaranje Vučjaka koji je od strane EU ocijenjen kao neprihvatljiv i neadekvatan za boravak migranata.

– Rešavanje ovih pitanja je ocenjeno kao veoma hitno s obzirom na dolazak hladnijih dana. O ovoj temi uskoro će se razgovarati i u Briselu na sastanku sa generalnim direktorom Generalne direkcije EU za susedstvo i pregovore o proširenju Kristianom Danielsonom – navodi se u saopštenju. Dodaje se da je Satler upoznao Mektića s informacijom da će EU vrlo brzo izabrati eksperta za pitanje migracija koji će sarađivati sa institucijama BiH u upravljanju migracijama, piše Srpskainfo.

Na sastanku je razgovarano i u problemima u uspostavi operativne saradnje BiH sa EUROPOL-om, prvenstveno zbog zastoja u uspostavi kontakt tačke u BiH. Zaključeno je da BiH zbog toga ostaje bez važne saradnje sa ovom evropskom policijskom agencijom.