• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Patriota je onaj koji zapošljava

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas obraćajući se učesnicima 14. Kongresa Saveza samostalnih sindikata Srbije da je izraz najvećeg patriotizma u ovom trenutku otvaranje novih radnih mesta.

Tadić je pozvao na angažovanje svih unutrašnjih potencijala kojima Srbija u ovom trenutku raspolaže kako bi se izašlo iz krize.

"Za mene su najveće patriote oni koji obazbeđuju nova radna mesta", rekao je Tadić obraćajući se učesnicima 14. Kongresa Saveza samostalnih sindikata Srbije.

On je program za oporavak ekonomije sažeo u četiri reči - maksimalan angažman, kreativnost, štednja i solidarnost.

Sindikati su, rekao je predsednik Srbije, partneri vladi i poslodavcima u izlasku iz krize.

"Ali, niko nema pravo da se tom krizom izgovara, sve dok se ne angažuju svi unutrašnji potencijali kojima Srbija u ovom trenutku raspolaže, sve kreativne mogućnosti i dok se ne pokaže sposobnost za štednju", poručio je Tadić.

Ukazujući na potrebu solidarnosti, on je akcenat stavio na solidarnost najvećih privrednika sa onima kojima je najteže.

Tadić je dodao da očekuje da će se prvi pozitivni znaci poboljšanja osetiti ove godine, da u 2011. očekuje veći rast proizvodnje i ekonomije, a da se rast od pet odsto može očekivati 2012. i 2013. godine.

Predsednik Srbije je ocenio te prognoze realnim, ali i upozorio da se ni to neće dostići ako se ne radi bolje, ne štedi i ponašanjem i radom ne pokazuje dugačinji pristup.

Kongresu SSSS, pored Tadića, prisustvuju i zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar rada i socijalne politike Radim Ljajić i ministar za upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubiša Orbović poručio je danas da nikada nije postojalo više razloga i brige za budućnost nego sada, kada su realni pokazatelji uslova života sve lošiji, a radnih mesta i prava sve manje.
"Sa pravom smo ukazivali da glavni izvor nedaća sa kojima smo suočeni leži u lošoj, neuspešnoj privatizaciji velikog broja preduzeća", rekao je Orbović na 14. Kongresu SSSS.

Orbović je napomenuo da SSSS nije protiv privatizacije, već se zalaže za transparentnost u postupku, uključivanje sindikata u sve faze procesa, kao i za učešće zaposlenih u odlučivanju i upravljanju.

On je ukazao da je nedavni trojni skup sindikata, predstavnika vlade i privrednika "još jedan dokaz iskrene želje SSSS da se krene u pravcu razvoja da kao odgovoran društveni činilac, kroz dijalog i dogovore, doprinese oporavku i razvoju".

"Motiv je bio pokretanje privrednih aktivnosti i proizvodnje, kako bi se otvarala nova randna mesta, povećale zarade i standard zaposlenih i na taj način promenio privredni i ukupni ambijent koji bi doprineo boljem životu u Srbiji", istakao je Orbović.

Prema njegovim rečima, prvi put su se u Srbiji, u više navrata, predstavnici SSSS sastali sa misijom i stalnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda, kao i sa direktorom kancelarije Svetske Banke u Srbiji.

"Sredstva MMF-a su odobrena za podršku budžetu i povećanje deviznih rezervi, to znači da najveći deo sredstava ide u potrošnju, a ne u privredu, čijim bi rastom obaveze mogle da se servisiraju. Time ulazimo u začarani krug i nova zaduživanja, a novim generacijama ostavljamo obavezu da plaćaju naše dugove", ukazao je Orbović.

On je podsetio da je SSSS upozoravao da se od kredita za javnu potrošnju ne može ni dugo, ni dobro živeti i tražio da se sredstva usmeravaju u proizvodnju, budući da su krediti i uslovi kreditiranja nepovoljni za zaposlene i prvivredu, a da su zahtevu Svetske banke u reformi penzionog sistema izrazito restriktivni i realno neodrživi.

"Predstvnike međunradodnih finansijskih institucija smo upoznali sa stavovima i zahtevima sindikata i zaposlenih", dodao je Orbović, ukazavši da trajno opredeljenje i najbolji put ka poboljšanju materjanog i socijalnog položaja zaposlenih za SSSS ostaje dijalog, sastanci i dogovori.

"Ukoliko, međutim, to ne da rešenje nećemo oklevati da koristimo i sva druga legalna sredstva u borbi za ostvarenje naših ciljeva", kazao je on.

Orbović je poručio da poseban značaj predstavlja saradnja među sindikatima u Srbiji i apelovao na sindikate da se ujedine u akcionom delovanju jer je, kako je kazao, simbol i slogan Kongresa "Stalo nam je da krene".

Na Kongresu će, kako je najavljeno, biti verifikovan izbor novih članova Veća, izabran predsednik SSSS, novi članovi Nadzornog i Statutarnog odbora i usvojena kongresna dokumenta, među kojima i rezolucije o socijalnom dijalogu, kolektivnim ugovorima, radnom vremenu i zaštiti prava radnika na Kosovu i Metohiji.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image