Ponedeljak, 07.10.2019.

09:43

"Neprijatelji seju razdor između Teherana i Bagdada"

Iranski vrhovni vođa Ali Kamenei optužio je "neprijatelje" da pokušavaju da unesu razdor između Irana i susednog Iraka.

Izvor: Beta/AFP

Ilustracija: Depositphotos/ Abedin Taherkenareh

U tim državama se poslednjih nedelju dana održavaju protesti tokom kojih je ubijeno više od 100 ljudi, a više od 6.000 je povređeno.

"Iran i Irak su dve nacije čije srce i duša su povezani. Neprijatelji pokušavaju da seju razdor ali nisu uspeli i njihova zavera neće imati efekta", napisao je Kamenei u tviter poruci, ali nije naveo ko su neprijatelji.

Kako prenosi zvanična iranska novinska agencija Irna, ta tviter poruka objavljena je kao reakcija na demonstracije u Iraku, uglavnom u Bagdadu i na većinski šiitskom jugu Iraka, od 1. oktobra, na kojima se traži odlazak vlade zbog korupcije, kao i ekonomske reforme.

Iračke vlasti optužile su sabotere i neidentifikovane osobe da su se infiltrirali i da su se usmerili na demonstrante i pripadnike snaga bezbednosti.

Prema zdravstvenim i bezbednosnim izvorima, među oko ljudima ubijenim tokom demonstracija je i osam pripadnika snaga bezbednosti.

Demonstracije se održavaju u vreme kada su hiljade Iranaca krenuli na veliko godišnje šiitsko hodočašće ka grobu imama Huseina u Kerbali, 110 kilometra južno od Bagdada koje treba da kulminira 17. oktobra sa proslavom Arbaina.

Iran je pozvao svoje državaljane koji planiraju da odu u Irak za veliko hodočašće da odlože odlazak. ; Iranska televizija je 2. oktobra objavila da je zatvoren jedan od tri granična prelaza koje koriste hodočasnici za odlazak u Irak.

U 2018. godini oko 1,8 miliona Iranaca obavilo je hodočašće povodom Arbaina, koje se obavlja 40 dana posle dana Ašure i obeležava mučeništvo Husaina ibn Alija, unuka proroka Muhameda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

13 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

18 h

Podeli: