Đorđević: Pred nama borbe za bolji život 1Foto. BETA/EMIL VAS/EV)

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas, na komemoraciji posvećenoj očuvanju sećanja na stradale u Drugom svetskom ratu u Jajincima, da su žrtve nacističke ideologije toliko velike da je njihov broj neuporediv i nadmašuje broj žrtava bilo kog drugog sistema verovanja u istoriji čovečanstva.

On je rekao da o tome svedoče i beogradske žrtve nacističke i ustaške ideologije čijim se senima klanjamo.

Đorđević je istakao da skoro 80.000 žrtava zatvorenih u logorima na Starom sajmištu i na Banjici i ubijanih u Jajincima govori ne samo o obimu Holokausta koji su Nemci sproveli na našim prostorima, već i o snazi otpora koji su srpski rodoljubi po cenu sopstvenog života pružali nacističkoj okupaciji.

Ministar za rad je rekao da se u Jajincima prisećamo žrtava nacističkog terora, ali i velikog dela koje su izveli naši neustrašivi preci koji nisu očajavali u teškom vremenu, kada se činilo da nema nade i izlaza za naš narod.

Đorđević je istakao da su oni „hrabro preuzeli sudbinu u svoje ruke i oslobodili svet iz kandži monstruoznog nacističkog porobljivača“.

„Potrebno je kako danas, tako i u vremenu koje je pred nama, koliko god nam se činilo teško, da mobilišemo sve napredne, rodoljubive i marljive snage u našem narodu da bismo našoj državi osigurali dugoročnu stabilnost i prosperitet za mnogo godina, baš kao što su naši junaci i preci uspeli pre 75 godina u neuporedivo težim uslovima“, ocenio je Đorđević.

On je istakao da je borba koja je pred nama, pre svega, borba za što veće ulaganje u obrazovanje i tehnološki razvoj, borba za nova radna mesta, privredni rast i bolji život i materijalni položaj svih građana i građanki.

Naš strateški cilj je, kako je rekao, punopravno članstvo u evropskoj zajednici naroda i dodao da je uveren da građani Srbije poseduju kapacitet da ostvare ovaj cilj.

Predsednik Udruženja logoraša i potomaka „Jasenovac“ Slavko Milanović poručio je generacijama koje stasavaju da su nacizam i fašizam veliko zlo i da je to ideologija koja ne sme da ima budućnost i sledbenike.

Prema njegovim rečima bi i danas, više nego ikada, trebalo da čuvamo sećanja i na ljude koji su porazili ovu zlu ideologiju, na pripadnike Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije, odnosno JNA i da se na dostojan način odnosimo prema žrtvama koje su podneli u borbi za slobodu.

On je rekao da je od završetka Drugog svetskog rata prošlo 74 godine i da bi pošast fašizma i nacizma trebalo da je daleko iza nas, ali je naveo da smo svedoci da nam fašizam i nacizam u različitim oblicima, ali jasno prepoznatljivo ponovo kucaju na vrata, ne samo u Zapadnoj Evropi, već i u našem neposrednom okruženju.

Milanović je rekao da su „najsvežiji primeri dešavanja“ u Hrvatskoj „gde se fašizam otkinuo sa lanca i manifestuje svoju prepoznatljivu ideologiju i ponašanje prema ono malo srpskog naroda koje je ostalo u Hrvatskoj posle ratnih sukoba devedesetih godina“.

„U Hrvatskoj se rehabilituje Nezavisna država Hrvatska i ustaški pokret i umanjuju ili negiraju zločini koji su izvršeni nad Srbima, Jevrejima i Romima“, rekao je Milanović.

U ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića venac je na spomenik položio njegov izaslanik ministar Đorđević, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić položio je venac kao predstavnik Grada Beograda.

Državnoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici Vlade, Vojske Srbije, diplomatskog kora, Grada Beograda, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Jevrejske nacionalne zajednice, Udruženja logoraša i SUBNOR Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari