Najnovije vesti
Vesti Politika
"NAJDRAŽA POBEDA" Vučić: Srpska lista osvojila 98,7 glasova (VIDEO)

"NAJDRAŽA POBEDA" Vučić: Srpska lista osvojila 98,7 glasova (VIDEO)

Izborni rezultati su za mene neočekivani. Učestvovao sam u mnogo različitih pobeda do sada, i onda kada su govorili da nemam šanse, ali ovo mi je jedna od najdražih pobeda jer je ostvarena u vrlo teškim uslovima, kada su predstavnici i međunarodne zajednice učestvovali u tome da sruše "maligni uticaj" iz Beograda, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Tanja Valić / RAS Srbija
Aleksandar Vučić

- Imali su u tome ne malu pomoć iz Beograda, ali sve je bilo neuspešno“ - istakao je on.

Kako je naveo, Srpska lista je ubedljivo pobedila na upravo završenim izborima u južnoj srpskoj pokrajini i osvojila svih 10 mesta u parlamentu.

- Srpska lista je odnela najubedljiviju pobedu u svojoj istoriji od 98,7 glasova - rekao je Vučić.

Kako je kazao, na ovim izborima su Srbi pokazali ogromnu zrelost, da mogu da budu zajedno, da razumeju šta im drugi žele.

- Ovo je 10:0 , osim ako iz svemira ne dođu neki glasovi - rekao je Vučić.

On je kazao da je na 100 odsto obrađenog materijala u Severnoj Mitrovici Srpska lista osvojila 7.118 glasova, SLS 34, lista Rade Trajković i Nenada Rašića 51, a lista koju je predvodio Aleksandar Jablanović 55.

Pročitajte još

- Ovo je za nas velika obaveza, moraćemo da radimo još više, da se borimo za naš narod, da su Srbi čvrsti i jedinstveni i da će umeti da štite svoje interese na Kosovu i Metohiji. Ovo je signal Albancima i međunarodnoj zajednici da će Srbi umeti da čuvaju svoje - rekao je Vučić.

Kazao je i da je su na KiM danas, "nakon više nedelja raznih pritisaka na KiM, uhapšene dve osobe iz Srpske liste zato što su dozvolile dvojici Srba da glasaju sa srpskim ličnim kartama, koji su poneli i uverenja o kosovskim ličnim kartama".

- Ovo sam rekao zato što je sve rađeno da se Srspka lista uništi, da se nađu podobni Srbi koji će da služiti interesima Kurtija, Mustafe, Haradinaja, a ne svog naroda - naveo je on.

Podrška Srbije

Kako je kazao, nije Srpska lista svojim delovanjem zaslužila toliko glasova, koliko su je ovi drugi naterali da glasaju za nju.

- Mi od sutra nastavljamo da radimo, na podršku Srbije mogu uvek da računaju - naveo je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da je sasvim sigurno da "i mi i Albanci imamo mnogo toga zbog čega bi terbalo da razgovaramo".

- „Garantujem da srpsku državu i srpski narod niko neće tako jednostavno srušiti i pobediti kao što su neki planirali - kazao je on, izrazivši uverenje da će ko god dođe na vlast u Prištini takse sigurno ukinuti.

Izbori na Kosovu
Foto: Tanjug Filip Kraincanic / RAS Srbija
Izbori na Kosovu

Srpski narod je, prema njegovim rečima, pokazao da mu je važno da konačno neko brine o njima, izdvaja novac i bori se za njih. Videli su, kako je kazao, "rezultati investicionog plana i ne mogu sada da pričaju da su svi isti i da nema razlike među političarima".

- „Srbi su ovako glasali i izašli u većem broju nego ikada ranije zato što su hteli da pokažu ljubav prema svojoj zemlji Srbiji. To niko ne može i ne sme niti, će moći da im oduzme. To je odnos prema svojoj zemlji. Možete da hapsite ljude što vam se ne sviđa što imaju srpske lične karte, ili šta misle o Račku, ali ne možete da im uništite ljubav prema Srbiji“ - poručio srpski predsednik.

Kako je naveo, "oni koji su mislili da će velikom medijskom bukom, kriminalizacijom da otimaju glasove Srba i da dele Srbe poručio bih „ne radite protiv svoga naroda za svoje lične inetrese".

Vučić je rekao da "nije Srpska lista svojim delovanjem zaslužila ovoliko glasova, koliko su ih drugi naterali na borbu za opstanak srpskog naroda".

Nova vlada u decembru

Vučić je kazao i da očekuje da će vlada u Prištini biti formirana u decembru i da će "ta neka druga vlast ukinuti takse, ali će pregovori svakako biti teški". Naveo je da se u ovom trenutku ne zna ko će formirati vlast, ali da bi to mogao da bude Pokret "Samoopredeljenje", zahvaljujući glasovima iz inostranstva, kada i oni budu prebrojani.

- Imaćemo ne lake pregovore. Očekujem da vlada bude formirana u decembru. Ne nadam se ničemu, niti se spremamo. Mi imamo svoj ugao gledanja, ali očekujem da će neka druga vlast ukinuti takse - rekao je Vučić, na konstataciju novinara da su na osnovu rezultata izbora u prednosti stranke koje su do sada bile u opoziciji na KiM.

"Očekujem pobedu Kurtija"

Kako je kazao, za sada na KiM vodi DSK Osmanija i Mustafe, "Samoopredeljenje" je drugoplasirano, ali očekujem da oni iz inostranstva dobiju puno glasova, tako da ne bih isključio mogućnost da završe na prvom mestu".

- To bi bila velika radost za neke od srpskih političara koji su podržavli tu partiju koja u svom programu ima stvaranje "velike Albanije". Za mene nije - naveo je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kako vidi rezultate albanskih partija, budući da od toga zavisi nastavak dijaloga. Istakao je da je za njega važno da može da razgovara sa legitimnim predstavnikom Albanaca.

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Tanja Valić / RAS Srbija
Aleksandar Vučić

- Bićemo spremni da razgovaramo sa legitimnim predstavnicima Albanca, ma ko to da je, nismo mi ti koji ćemo da ih biramo, nisam ja puštao Aljbina Kurtija iz zatvora nego DOS, nisam ja sarađivao sa njim nego neki drugi , ali naše je da razgovaramo sa njima i to će biti veoma teški razgovori. Nema tu velike filozofije, ne očekujte da će biti lako za nas, ali neće biti jednostavno ni za njih, ali u tome i jeste smisao pregovora- da razgovarate i da pokušate da nadjete kompromisno rešenje - istakao je Vučić.

U svakom slučaju, kazao je on, "danas mi imamo puni legitimitet , i srpski narod je nedvosmisleno rekao ko su ti koji zastupaju njegove interese".

Haradinajeve pretnje

On se večeras osvrnuo i na poraz Ramuša Haradinaja na izborima na KiM, povodom njegovih ranijih "prognoza" da će on (Vučić), biti srušen na ulici u Beogradu, i poručio da takve pretnje sluša svakodnevno, ali da ga politički protivnici nikada neće moći da pobede na izborima, narodnom voljom.

On je tako odgovorio na pitanje kako vidi "obećanje" Ramuša Haradinaja da će biti srušen do Božića. Podsetio je da takve "pretnje" rušenjem s vlasti sluša gotovo svaki dan.

- "Zamislite, vi očekujete da vas vaš narod podrži u nečemu, u danu važnih izbora na KiM, kada Srbija čeka da vidi hoćemo li pokazati jedinstvo, vi u centralnoj Srbiji vodite kampanju borbe sa saobraćajnim znakovima i hvalite se kako ste uspeli da savladate saobraćajne znakove, tako što ste izlepili nalepnice. Tako i Haradinaj. Zato se uvek kaže, prvo skoči, pa reci hop - rekao je Vučić.

Ramuš Haradinaj
Foto: Profimedia
Ramuš Haradinaj

Kako kaže, Haradinaj je obećavao da će da ga sruši do Svetog Nikole prošle godine.

- Prošla mi je slava, doći će mi i sledeća slava, ništa od toga - rekao je Vučić.

Dodao je da je deo opozicije u Beogradu obećavao da će ga srušiti do Vaskrsa.

- Slagali su, kao i obično. Do nekog Vasrksa će biti, ali ne njihovom, već mojom voljom. Otići ću tako što ću se sam povući, a ne zato što će me oni pobediti. Oni me nikad neće pobediti glasovima, na izborima. Nešto drugo može, ali izbornom, narodnom voljom - nikad me neće pobediti. Sam ću otići - rekao je Vučić.

"Na Kosovo kada moja poseta ne bude bila problem"

Govoreći o potencijalnoj poseti južnoj srpskoj pokrajini, Vučić je rekao da će Kosovo posetiti kada njegova poseta ne bude predstavljala bilo kakva problem za Srbe, posebno one južno od Ibra.

- Računam da to više neće da bude zabranjena teritorija za dolazak Srba. Čim budem razumeo, da ne bih izazvao bilo kakve probleme za Srbe južno od Ibra, eto mene na Kosovu da razgovaram, da vidim šta smo uradili i šta je to što moramo da uradimo u narednom periodu - naveo je on.

Posebno se zahvalio Srbima južno od Ibra, jer su imali hrabrosti da glasaju na ovakav način.