');
Najnovije vesti
Blic Vesti Beograd

BEOGRAD U ZELENOM Svetski dan cerebralne paralize obeležen i puštanjem balona na Trgu republike

Obeležavanje Svetskog dana cerebralne paralize obeleženo je danas na Trgu republike pod sloganom "Pokreni se kao jedan". Treću godinu za redom, u znak solidarnosti, zelenom bojom svetleće Skupština Srbije, Most na Adi, Palata, Albanije i fontana na Slaviji.

Foto: Naxi kamere / screenshot

Na obeležavanju ovog dana okupile su se osobe sa invaliditetom sa posledicama cerebralne paralize, članovi njihovih porodica i prijatelji. Pažnja javnosti na ovaj problem skrenuta sa simboličnih 970 zelenih balona, koji predstavljaju broj registrovanih članova sa cerebralnom paralizom u Beogradu, kao i kroz pripremljene programe koji govore o izazovima sa kojima se osobe sa cerebralnom paralizom svakodnevno susreću.

Foto: Beoinfo / Promo

Gradska sekretarka Nataša Stanisavljević je naglasila da osobe sa cerebralnom i dečijom paralizom, zbog složenosti problema koje dijagnoza nosi, nisu dovoljno uključene u tokove šire društvene zajednice.

Pročitajte još

- Sekretarijat za socijalnu zaštitu pruža podršku Savezu za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda, koji objedinjava rad 12 opštinskih udruženja sa ciljem ostvarivanja zajedničkih interesa ove populacije. Takođe, naš Sekretarijat je Savezu za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda putem javnog konkursa za finansiranje programa iz oblasti zaštite osoba sa invaliditetom u ovoj godini opredelio sredstva u iznosu skoro četiri miliona dinara - rekla je gradska sekretarka.

Ona je podsetila da je u proteklih pet godina za realizaciju programa i projekata, iz budžeta grada Beograda ovom udruženju transferisano više od 17 miliona dinara.

Foto: Beoinfo / Promo

U Srbiji, prema nezvaničnim procenama, ima oko 6.000 osoba sa posledicama cerebralne paralize.

Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda, udruženje koje se od 1957. zalaže za prava i poboljšanje uslova za osoba sa cerebralnom paralizom.