Beograd će biti obojen zelenom bojom povodom Svetskog dana cerebralne paralize 1Foto: BeoInfo

Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda pruža podršku Savezu za cerebralnu i dečiju paralizu, koji objedinjava rad 12 opštinskih udruženja u cilju ostvarivanja zajedničkih interesa ove populacije, poručila je danas gradska sekretarka Nataša Stanisavljević na obeležavanju Svetskog dana cerebralne paralize.

Na Trgu Republike pod sloganom „Pokreni se kao jedan” okupili sus e građani sa invaliditetom i posledicama cerebralne paralize, članovi njihovih porodica i prijatelji, a Stanisavljević je naglasila ti sugrađani, zbog složenosti problema koje dijagnoza nosi, nisu dovoljno uključeni u tokove šire društvene zajednice.

Stanisavljević je rekla da je Sekretarijat, na čijem je čelu, Savezu za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda posredstvom javnog konkursa za finansiranje programa iz oblasti zaštite osoba sa invaliditetom u ovoj godini namenio skoro četiri miliona dinara, saopštila je gradska uprava.

Ona je podsetila da je u proteklih pet godina za realizaciju programa i projekata, iz budžeta grada Beograda tom udruženju transferisano više od 17 miliona dinara.

„U znak podrške i solidarnosti sa osobama sa posledicama cerebralne paralize, pod pokroviteljstvom Grada Beograda, treću godinu za redom, zelenom bojom svetleće Skupština Srbije, Most na Adi, Palata, Albanije i Fontana na Slaviji“, rekla je Nataša Stanisavljević.

Pažnja javnosti na problem cerebralne paralize skrenuta sa simboličnih 970 zelenih balona, koji predstavljaju broj registrovanih članova sa cerebralnom paralizom u Beogradu, kao i kroz pripremljene programe koji govore o izazovima sa kojima se osobe sa cerebralnom paralizom svakodnevno susreću.

U Srbiji, prema nezvaničnim procenama, ima oko 6.000 osoba sa posledicama cerebralne paralize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari