Napad iranskih hakera na američke političare

Kompanija 'Majkrosoft' obelodanila je podatke o iranskom sajber-napadu na američke političare.

Izvor: Beta/AFP

Subota, 05.10.2019.

15:49

Napad iranskih hakera na američke političare
Ilustracija: Depositphotos/ Syda_Productions

Grupa hakera povezana sa iranskom državom pokušala je da hakuje e-adrese američkog tima za predsedničku kampanju, vladinih zvaničnika i novinara avgusta i septembra, saopštio je "Majkrosoft".

Centar "Majkrosofta" za kibernetičku sigurnost pratio je aktivnost te grupe koja je više od 2.700 puta pokušala da identifikuje e-poruke korisnicima "Majkrosofta", a "zatim da napadne 241 nalog", izjavio je u petak Tom Bart, potpredsednik te firme, zadužen za sigurnost i poverenje klijenata.

Veruje se da je ta grupa "iz Irana i povezana sa iranskom vladom".

"Ciljani računi su povezani s timom američke predsedničke kampanje, sadašnjim i nekadašnjim vladinim zvaničnicima, novinarima koji pokrivaju međunarodne političke odnose i poznatim Irancima koji žive van njihove zemlje", rekao je Bart.

Na kraju, došli su do podataka o samo četiri računa, od kojih nijedan nije povezan s timom političke kampanje ili vlade, tvrdi "Majkrosoft".

Teheran i Vašington su u sve oštrijem sporu od maja 2018. godine, kada su se Sjedinjene Države jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine i ponovo uspostavile ekonomske sankcije protiv Irana.

"Majkrosoftovi" stručnjaci za digitalnu pretnju veruju da mada ti napadi nisu "tehnički sofisticirani", ta grupa hakera je "izuzetno motivisana" i "sposobna da uloži značajna sredstva" da bi postigla svoje ciljeve.

Hakeri su pretražili i našli lične podatke (poput e-maila) da bi došli do drugih, poverljivijih.

Firma koja je dizajnirala operativni sistem "Windows", koji i dalje u velikoj meri dominira na računarima širom sveta, otkriva takve napade u nastojanju da obelodani "pokušaje da se poremete demokratski procesi", a i da bi "podstakla sve da budu budniji i pažljivije se zaštite od te vrste rizika".

Glavne internet platforme, stručnjaci za kibernetičku sigurnost i američke vlasti su u pripravnosti uoči predsedničkih izbora 2020. godine, strahujući da će se ponoviti skandal kao 2016. godine.

Operacije manipulacije javnim mnjenjem i pokušaji mešanja u glasački listić tada su vođeni iz Rusije, delom i preko društvenih mreža. "Fejsbuk" je ove godine zatvorio više od 2.600 lažnih naloga povezanih s Iranom, Rusijom, Severnom Makedonijom i Kosovom, odakle se pokušavalo da se utiče na javno mnjenje širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: