Neće biti kontrolnog saslušanja VDT i SDT

V. K. - S. Đ.

05. 10. 2019. u 07:22

Odbor za bezbednost odbio da raspravlja o Ivici Stankoviću i Milivoju Katniću

Неће бити контролног саслушања ВДТ и СДТ

Odbor za bezbednost Foto Vijesti

VRHOVNI državni tužilac Ivica Stanković i glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić neće biti podvrgnuti kontrolnom saslušanju pred predstavnicima parlamentarnog Odbora za bezbednost i odbranu. Još ranije su četiri opoziciona poslanika - Nebojša Medojević, Predrag Bulatović, Andrija Mandić (DF) i Ranko Krivokapić (SDP), podneli zahtev za kontrolno saslušanje Stankovića i Katnića zbog navodno nezakonitih mera tajnog nadzora prema članovima DF.

- VDT je odbio kontrolno saslušanje uz objašnjenje da ovaj Odbor nije nadležan za kontrolno saslušanje tužioca. Ne postoji drugo mesto do ovog Odbora koje može da kontroliše VDT - kazao je Medojević. - Ovo nije odnos VDT-a prema opoziciji, već prema Skupštini Crne Gore kao instituciji. Oni su deo druge vlasti, ali smo ih u Skupštini birali, i prema tome, obavezni su da se odazovu na poziv parlamenta, pogotovo zbog poslednjih indicija da se korupcija događa i u VDT-u.

Lider Pokreta za promene tražio je predsednika odbora Branka Čavora (DPS) da zakaže termin kontrolnog saslušanja Stankovića i Katnića.

- Trebalo je odmah da zakažete saslušanje, a ne da od njih tražite informaciju. Jer mi nismo tražili informaciju nego kontrolno saslušanje - dodao je Medojević.

Međutim, s druge strane, Čavor tvrdi da VDT u pismenoj dostavi nije odbio kontrolno saslušanje.

- Inicijativu nije podneo potreban broj članova odbora - trećina od 13 članova. Ali smo ipak pokazali dobru volju i prosledili zahtev VDT-u - rekao je Čavor. - Suština njihovog pisma je u tri stvari - govorili su o zahtevu sa pravnog aspekta, da o komunikacijama poslanika nemaju druge odgovore izuzev onih objavljenih na sajtu tužilaštva i da ne sprovode mere tajnog nadzora nad poslanicima. Odbor je i dalje otvoren i ide u pravcu zakazivanja kontrolnog saslušanja.

Ivica Stanković

NAPUSTILI SEDNICU

ZA Martu Šćepanović (DPS), iza inicijative DF stoje lični razlozi, a ne javni interes i zakon. Kada je došlo do glasanja, zahtev opozicije je odbijen, što je izazvalo revolt predstavnika DF koji su napustili sednicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije