Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
KADA NAPADAČI POSTANU DEFANZIVCI Godina dana promena i preleta u parlamentu Srpske

KADA NAPADAČI POSTANU DEFANZIVCI Godina dana promena i preleta u parlamentu Srpske

Oslabljena opozicija, ojačana vladajuća koalicija, novi poslanički klub i novi nezavisni narodni poslanici posledice su preletanja poslanika i stvari po kojima se šesta sednica Narodne skupštine Republike Srpske razlikuje od one prve.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Prošla je tek godina dana od izbora, a parlament Srpske je već prebrodio mnoge promene. Ako bismo fotografije sa prve sednice Narodne skupštine Republike Srpske i ove poslednje stavili jedne pored druge, mogle bi da posluže za mozgalicu „pronađi razliku“. Zaokružilo bi se tu dosta razlika, jer mnogi poslanici više nisu na svom mestu, odnosno, onom koje su „osvojili“ na izborima.

Političke transfere odavno već poredimo sa onim sportskim, samo što, za razliku od letnjih i zimskih milionskih sportskih transfera, ovi politički nemaju rok, niti im se zna cena.

Iako u sportu nije uobičajno da napadač iz jednog kluba postaje odbrambeni igrač u drugom klubu, u politici je to najčešći slučaj. Oni koji su najglasnije napadali vlast, prelaze na „drugu stranu terena“ i brane iste.

Kao i obično, najviše je oslabljena opozicija. Srpska demokratska stranka ostala je bez tri poslanika nakon što je Kostadin Vasić prešao u Ujedinjenu Srpsku, dok dvojica poslanika, Danijel Jošić i Nebojša Marić, iz takozvane Obrenove grupe, takođe više nisu deo Kluba poslanika SDS. Oni su, kao i Vasić, narodni poslnici postali sa liste SDS.

Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Tako je prema zapisniku sa prve redovne sednice NS RS SDS imao 16 posalnika, dok ih sada ima 13.

Opoziciju je napustio i Narodni demokratski pokret, na čelu sa Draganom Čavićem, koji je bio u opozicionoj koalciji, te se pridružio vladajućoj većini. Tako je opozicija ostala bez još tri poslanika Dragana Čavića, Nataše Stefanović i Aleksandra Fulurije, dok je Krsto Jandrić nakon ove promene napustio NDP.

I Klub poslanika Zajdeno za BiH je izgubio jednog poslanika, nako što se Mijo Perkunić priklonio Klubu SNSD.

Klub poslanika DNS je na prvoj sednici imao 12 poslanika, dok ih sada broji osam.

Još jedan fenomen dolazi s pojavom prelateča jeste da nakon izbora nastaju potpuno nove partije za koje na izborima nismo imali priliku ni da glasamo. DEMOS kao politička partija nije ni postojao pre izbora, dok sada u NSRS ima klub sa čak pet poslanika, onih koji su napustili DNS.

Politički analitičar Marko Šuka, kaže da u politikama bez ideala preovladavaju interesi koji su i uzrok svega.

- Svi smo već svesni da se u politiku ulazi zbog interesa i da se ona posmatra kao plen i raspodela. Nije to karakteristično samo za ovo vreme, prelasci su deo istorijata srpskog parlamentarizma. Cepali su se i svađali i ranije. Imamo ljude koji nikada ne bi jedan drugom pružili ruku, nikada ne bi razgovarali, a zajedno su u partiji. Njih povezuju jedino lična korist – rekao je Šuka.

Foto: privatna arhiva / RAS Srbija

On smatra da bi bilo odbro da postoji bar jedna politička struja koja drži do ideologije, ali da je to teško postići kada su podeljni i studenit i akadamska zajednica i kompletno društvo u kom preovladavaju interesi.

- Sada svi pišu i pričaju o siromašnom predsedniku Urugvaja, čak i Kusturica snimao film, a slabo ko ima obraza da pokaže svoj račun i svoju biografiju poput njega. Smataju ga ekscentrikom, govore „šta on to vozi“ i slične stvari i samim tim pokazuju naše stanje – rekao je Šuka navodeći primer kako se doživljavaju ljudi koji ne vodi interes, piše Srpskainfo.

PDP i Socijalisti ostali isti

Jedini koji nisu imali ni priliv ni odlivi jesu PDP, koji je sa svih devet poslanika ostao isti, te i Socijalistička partija sa svojih sedam poslanika. Sve ostale partije su ili dobile ili izgubile po nekg člana.

Zamenica šefa Kluba poslanika PDP, Jelana Trivić, smatra da preletanje poslanika teško ko može zaustaviti, osim građana koji mogu da ih kazne na izborima.

– Imamo mnogo slučajeva da poslanici dobiju glasove na jednoj priči, a onda promene politiku i to pravdaju ideološkim neslaganje sa strankom iz koje se odlazi. Ovaj sistem u kome mandat pripada pojedincu, a ne stranci, jeste jedan najviši stepen demokratije, ali definitivo se kod nas pokazao kao loš, jer pojedinici onda, menjaju svoja politička uverenja iz sata u sat – rekla je Trivićeva, te dodala da mandat treba da pripadne političkoj opciji iako ni to ne bi bilo garancija, kao što je to pokazao NDP.

Kako na transfere oko njih gledaju poslanici Socijalističke parije, nismo uspeli da saznamo, jer do zaključenja broja nismo uspeli da stupimo u kontak sa nekim od njih.