ŠTO STE STARIJI, TO STE INTELIGENTNIJI! Zbog ovoga slobodno možete da se RADUJETE svakom rođendanu, 3. doba je PLUS!
Foto: Shutterstock

Ovo niste znali

ŠTO STE STARIJI, TO STE INTELIGENTNIJI! Zbog ovoga slobodno možete da se RADUJETE svakom rođendanu, 3. doba je PLUS!

Žena -

Da biti star ne znači i biti staromodan, pokazuju i podaci da koji govore da oni u trećem dobu polako, ali sigurno osvajaju internet i društvene mreže.

Čak 34 odsto korisnika Fejsbuka ima više od 65 godina, dok su u SAD oni koji imaju više od 55 godina najaktivniji na internetu. Oni su onlajn u proseku 33 sata mesečno.

Zanimljivo je i da su istraživači sa Univerziteta u Mičigenu zaključili da ljudi u mladosti dosta uče i pamte i mozak im služi kao sunđer za upijanje informacija, dok stariji naučeno znanje koriste i korisno upotrebljavaju. Psiholozi tu navode dve vrste inteligencije - fluidnu i kristalizovanu. Fluidna je karakteristična za mlade, koji ne koriste stečeno znanje, već im služi za trenutno rešavanje zagonetki, problema, učenje. Kristalizovana, svojstvena starijima, koristi se radi primene ranije stečenih znanja i veština, i to na siguran i utvrđen način. Ona s godinama postaje sve jača. Možda je i do toga činjenica da je Sofokle imao čak 89 godina kada je napisao remek-delo „Edip na Kolonu“.

foto: Shutterstock

A šta je to zbog čega žene u svakoj epohi žive duže od muškaraca, teorije su razne. U svakom slučaju, statistike govore da će muškarac koji doživi 65. godinu, u proseku, živeti 84,3 godine, dok će žena živeti nešto duže - 86,6 godina.

Japanci su saopštili da imaju više od 71.000 osoba od sto ili više godina, kao i da najstarija žena ima 116, a najstariji muškarac 112 godina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja