Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
NOVA VEĆINA ODLUČILA Smenjene direktorke Doma zdravlja i vrtića "Radost" u Prijedoru

NOVA VEĆINA ODLUČILA Smenjene direktorke Doma zdravlja i vrtića "Radost" u Prijedoru

Slavica Popović smenjena je sa mesta direktora Doma zdravlja Prijedor. Za njenu smenu večeras je glasalo 19 odbornika Skupštine grada Prijedora koji čine novu skupštinsku većinu, dok je 10 odbornika bilo protiv.

slavica-popovic-foto-g-surlan Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija
slavica-popovic-foto-g-surlan

Popovićeva je smenjena sa funkcije direktora nakon devet godina, a na nju je došla kao kadar DNS. Njenu smenu nije sprečilo ni to što su ispred skupštinske sale došli radnici Doma zdravlja kako bi pružili podršku sada već bivšoj direktorici Popović.

Odbornici su nakon smene Popovićeve, za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja imenovali doktoricu stomatologije Milicu Marjanović. Njeno imenovanje pozdravljeno je aplauzom odbornika koji čine skupštinsku većinu, a čiji deo nije DNS.

Smenu Popovićeve tražio je Klub odbornika SNSD, a u obrazloženju smene navedeno je da nije usvojen izveštaj o radu Doma zdravlja za prošlu godinu, da je poslovanje prikazano nerealno, zatim da Popovićeva nije preduzela aktivnosti za otplatu postojećih dugova prema Fondu zdravstvenog osiguranja RS, dobavljačima i Elektrokrajini.

– S obzirom da ustanova ima potrebu za lekarima određenih specijalizacija, kao direktor pokazala je nedovoljnu brigu o usavršavanju kadra, što iziskuje angažovanje doktora koji su u penziji po osnovu ugovora o delu, čime se dugoročno slabi zdravstveni sektor grada Prijedora – navedeno je u obrazloženju.

Foto: Bojana Majstorović / RAS Srbija

Pored toga odbornici tvrde da Popovićeva nije ništa uradila da se poboljšaju uslovi rada i da se poveća plata što je dovelo do odliva medicinskog kadra.

Šef Kluba odbornika DNS Goran Predojević izjavio je da DNS neće podržati smenu Popovićeve jer je Dom zdravlja poslovao pozitivno te da radnici u ovoj ustanovi imaju plate veće i od lekara zaposlenih u bolnici.

Šef Kluba odbornika SDA Mesud Trnjanin izjavio je da su odbornici iz Kozarca pokušavali sa Popovićevom da nađu rešenje za probleme u zdravstvu u ovom mestu, ali da nisu naišli na njeno razumevanje.

– Kozarac je razuđen, a kola hitne pomoći nalaze se u Omarskoj. Zbog kašnjenja hitne pomoći imali smo nekoliko smrtnih slučajeva, mogu nabrojati ljude imenom i prezimenom koji su umrli zbog kašnjenja hitne. Ljudi koji imaju moždani udar čekaju po sat i 20 minuta da dođe hitna pomoć. Nedavno sam bio svedok saobraćajne nesreće u Hrnićima kod Kozarca kada je povređeni čovek od 82 godine ležao u jarku i čekao 57 minuta da dođe hitna pomoć – rekao je Trnjanin.

Foto: Bojana Majstorović / RAS Srbija

Dodao je da su meštani Kozarca tražili od Popovićeve da Kozarac ima vozilo hitne pomoći.

– Ona nam je rekla da to košta 200.000 KM i da to ne može, rekla nam je da mi obezbedimo novac i da će ona uspostaviti službu hitne pomoći u Kozarcu, bili smo zatečeni i iznenađeni. A sa druge strane, prikazuje se dobit od 700.000 ili 800.000 KM – izjavio je Trnjanin.

Pročitajte još

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković poručio je da je ponosan kada priča o Domu zdravlja Prijedor, njegovim uslugama, zaposlenima i direktorici Popović.

Naveo je da je on dozvolio da u zgradu gradske uprave uđu radnice vrtića.

– Dozvolio sam da uđu jer sam vidio da su dole žene sa decom a zahladnilo je, nisam znao da će ući na sprat ispred sale – rekao je Đaković, piše Srpskainfo.

Smenjena direktorka vrtića

Odbornici Skupštine grada Prijedora večeras su smenili Gordanu Jekić sa mesta direktora vrtića “Radost” iz Prijedora, dok su za vršioca dužnosti imenovali vaspitačicu predškolske dece Bojanu Kos.

Jekićeva koja je kadar DNS smijenjena je sa 18 glasova za i 10 protiv.