Svijet

Putin pohvalio Trampa za izvanredan potez

Putin pohvalio Trampa za izvanredan potez
Foto: N.N. | Putin pohvalio Trampa za izvanredan potez

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pohvalio je američkog kolegu Donalda Trampa za rješavanje situacije u Sjevernoj Koreji.

Američki predsjednik je uspio da pređe demarkacionu liniju i otpočne pregovore.

„Čim su SAD odlučile da direktno razgovaraju sa Sjevernom Korejom, bez preliminarnih formalnosti i uslova, odbacivši uobičajenu, vrlo grubu retoriku, na granici uvrede, pojavila se nada za mirno rješavanje krize. Naravno, mi vidimo da su pred nama još mnogo nerješenih problema i veliki put. Treba odati priznanje Trampovom izvanrednom potezu“, objasnio je ruski lider.

Formirati međunarodnu organizaciju za Persijski zaliv

Ruski lider je na formu „Valdaj“ predložio da se formira međunarodna organizacija za Persijski zaliv čije bi članice bile Rusija, SAD, EU, Kina i druge države.

Šef ruske države je dodao da je ta ideja trenutno više nego aktuelna, uzimajući u obzir nepredvidljivost situacije u regionu.

"Mi predlažemo da se ostave po strani nakupljene predrasude i uzajamne pretenzije i faktički sa čistog lista izvrši pokušaj stvaranja u tom regionu organizacije za bezbjednost i saradnju u koju, pored država Persijskog zaliva, kao posmatrači mogu ući Rusija, Kina, SAD i EU, Indija i druge zainteresovane države", izjavio je Putin.

U julu ove godine Moskva je predstavila koncepciju osiguranja kolektivne bezbjednosti u Persijskom zalivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije