Najnovije vesti
Vesti Beograd
PIJANISTA, PET GODINA NA ULICI Naš poznati ulični umetnik otvoriće večeras samostalnu izložbu u galeriji SKC-a

PIJANISTA, PET GODINA NA ULICI Naš poznati ulični umetnik otvoriće večeras samostalnu izložbu u galeriji SKC-a

Ulični umetnik Andrej Josifovski Pijanista, otvoriće večeras u galeriji Studentskog kulturnog centra (SKC) samostalnu izložbu pod nazivom "Pijanista pet godina na ulici - zid i delo", u okviru koje će promovisati istoimenu monografiju.

pijanista izložba Foto: Privatna arhiva
pijanista izložba

Izložba obuhvata reprodukcije murala koji promovišu zidove kao kulturni medijum građanske svesti. Pijanista ističe da ga je kroz rad na oslikavanju murala zanimalo kako da prikaže „metamorfozu zida i promenu njegove komunikacijske uloge kompozicijom crteža”.

Andrej Josifovski Pijanista
Foto: Privatna arhiva
Andrej Josifovski Pijanista

Da se posveti oslikavanju murala podstakla ga je želja da stvori nešto lepo što će ljudima biti prijatno za oko. Pozitivne reakcije prolaznika i shvatanje da, nakon što na zidovima osvanu njegovi murali prestaje naruživanje istih, delovalo je ohrabrujuće.

- Pet godina na ulici, slikajući murale dokazujem da su zidovi stvarani da spajaju, a ne da razdvajaju ljude. Murali su tu da se na zidove ne gleda kao na ogradu, već kao na prozor u svet mašte - kaže Josifovski.

Pijanista ističe da „morfogeneza gradske komunikacije ide preko murala, pretvarajući taj čin u lepotu crteža i sklad boja”, smatrajući da nas zidovi podsećaju na to da nas „lepota otvorene komunikacije čini višim bićima na Zemlji”.

U okviru izložbe i monografije publika ovog uličnog umetnika imaće priliku da vidi murale „Ronilac”, „Plivač”, „Davljenik”, koji sumbolišu samu kulturu, kao i njen postepeni nestanak koji za sobom povlači i ljudski rod. Među uličnom umetnošću kojom je „obeležio” neke od beogradskih fasada našli su se i portreti patrijarha Pavla, kao i sportista poput Novaka Đokovića i Miroslava Raduljice, koje je oslikao kao simbol čovečnosti.

Pročitajte još

Spektar njegovih murala je širok, te se u okviru muzeja na otvorenom koji želi da kreira mogu videti i murali životinja, a neretko fasade ukrašava i motivima inspirisanim književnim delima, među kojima su se našle „Životinjska farma”, „Galeb Džonatan Livingston”, kao i „Ja sam Akiko”.

Murale je u glavnom gradu oslikavao stojeći na skelama, ali i iz čamca, a publika će imati prilike da vidi kako je izgledao postupak kreiranja nekih od njih i to zahvaljujući filmovima koji će biti prikazani u okviru same izložbe.

- Na izložbi će biti promovisana monografija, a premijerno će biti prikazano i 15 filmova o tome kako su nastali murali poput galeba, koje publika još uvek nije imala prilike da vidi. Takođe, izložbu će otvoriti momci iz „Državnog posla” i Srđan Timarov — najavljuje muralista.

Murali i na mostovima
Foto: Privatna arhiva
Murali i na mostovima

Najveći mural koji je oslikao sa svojim prijateljima osvanuo je u dvorištu osnovne škole u koju je išao. Kroz svoj rad se konstantno vraća prirodi jer smatra da je „ona večna, a njena lepota je jedina prava”, te da bi uvek trebalo da pratimo znake koje nam šalje.

- Da ne bismo izgubili put, trebalo bi da uvek pratimo znake koje nam priroda šalje. Zato sam vrlo često slikao žirafe, jer one mogu da vide daleko, pošto imaju najveće srce. Budimo prirodni, da bi nam svet bio na dlanu. Eto tako je proteklo mojih prvih pet godina oslikavanja murala - ističe Pijanista.