Proizvođači viskija upozoravaju: Američke carine nanose veliku štetu

Američke carine od 25 odsto na škotski viski naneće veliku štetu proizvodnji tog pića i povećati nezaposlenost u Škotskoj.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 03.10.2019.

12:30

Proizvođači viskija upozoravaju: Američke carine nanose veliku štetu
Foto: Depositphotos/vanVonno

To je saopštila Škotska asocijacija proizvođača viskija pozivajući obe strane, SAD i EU, na uzdržanost, javlja Rojters.

SAD su u sredu saopštile da će uvesti takse od 10 odsto na avione evropskog proizvođača Erbas i carine od 25 odsto na niz proizvoda iz EU, uključujući francusko vino, škotski i irski viski, i sireve iz članica EU, kao kaznu zbog, prema oceni Vašingtona i Svetske trgovinske organizacije (STO), nelegalnih subvencija Erbasu.

SAD su najveće tržište za škotski viski, na kome je prošle godine Škotska od njegove prodaje zaradila preko milijardu funti. Škotska asocijacija ukazuje na to da, iako je reč o sporu oko subvencija avionskoj industriji, viski predstavlja više od polovine britanskih proizvoda koji će biti pogođeni novim carinama, u vrednosti od 460 miliona dolara.

Izvršni direktor asocijacije Karen Bets je u saopštenju za javnost istakao da će nove takse imati negativan uticaj na investicije, stvaranje radnih mesta i produktivnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: