');
Najnovije vesti
Blic Vesti Beograd

Ministarstvo: Za kontrolu da li neko legalno ili nelegalno vrši taksi prevoz ZADUŽEN JE GRAD BEOGRAD

Poslednja tri dana beogradske ulice blokiraju taksisti koji protestuju zbog toga što, kako tvrde, "država ne sprovodi zakon protiv onih koji nezakonito, preko aplikacija, obavljaju taksi prevoz". Pomoćnik ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, Saša Stojanović, kaže za RTS da su lokalne samouprave zadužene za kontrolu taksi prevoza, u ovom slučaju Grad Beograd.

Car Go Foto: Promo / Promo
Car Go

- Propisani su uslovi koje mora da ispunjava vozač, uslovi koje moraju da ispunjavaju vozila i uslovi na koji način se obavlja taksi delatnost. Bliže odredbe o svemu tome donose gradovi i opštine. Naime, Zakonom o prevozu putnika preneta su ovlašćenja svim lokalnim samoupravama da sami detaljnije regulišu pitanje obavljanja taksi delatnosti jer najbolje poznaju potrebe, saobraćajno-tehničke uslovi i kapacitete ulica - rekao je Stojanović.

Pročitajte još

Upitan da li CarGo ne posluje u skladu sa zakonom, Stojanović je bio izričit – ne, budući da ne poseduju odobrenje za prevoz putnika, a upravo se time bave.

- Svako onaj ko obavlja prevoz bez odgovarajućeg odobrenja radi nelegalno, istovremeno to je krivično delo po zakonima Republike Srbije - objašnjava pomoćik resornog ministra.

Pročitajte još

Podseća da je i Evropski sud za ljudska prava presudio "da se bilo kô ko obavlja prevoz putem aplikacije ne obavlja usluge iz domena informacione tehnologije, nego se bavi transportom".

- Zakon o prevozu putnika jasno propisuje da lokalna samouprava vrši kontrolu poslovanja taksi prevoza, kao i nelegalnog prevoza. Dakle, u ovom slučaju nadležan je Grad Beograd - zaključio je Stojanović.