03. oktobar  2019. 12.19  →  12.35 | Izvor: RTV

"Reaguj danas za zdravije sutra" u Domu zdravlja "Liman"

NOVI SAD -

Dom zdravlja "Novi Sad", četvrtu godinu za redom, uz podršku Gradske uprave za zdravstvo, sprovodi projekat "Reaguj danas za zdravije sutra". Iz DZ "Novi Sad" pozivaju sve građane koji nemaju šećernu bolest da dođu u ponedeljak od 08 do 10 časova, u prostorije Doma zdravlja "Liman" i edukuju se o rizicima i prevenciji ove bolesti. 

Akcija se sastoji od sledećih segmenata: prezentacija o faktorima rizika sa posebnim akcentom na ishranu, merenje visine krvnog pritiska, telesne mase i visine, obima struka i izračunavanje BMI, određivanje vrednosti šećera u krvi, popunjavanje upitnika za procenu rizika za nastanak tipa 2 šećerne bolesti, individualni rad sa pojedincima koji imaju visok stepen rizika za nastanak šećerne bolesti.

krvni pritisak merenje zdravlje lekar dom zdravlja bolnica jpg

Šećerna bolest (dijabetes melitus) spada u grupu metaboličkih bolesti koje se karakterišu povećanim vrednostima šećera u krvi nastalim zbog poremećaja u lučenju i/ili dejstvu dejstvu insulina. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije objavljenim u 30. oktobra 2018. godine broj obolelih porastao je sa 108 miliona u 1980. na 422 miliona u 2014. godini, pri čemu 90% obolelih ima tip 2 dijabetesa.

Zdrava ishrana, može da spreči do 70% slučajeva obolevanja od tipa 2 šećerne bolesti.

Cilj projekta je otkrivanje i kontrola faktora rizika i stanja koji čine osnovu prevencije tipa 2 šećerne bolesti, kao i otkrivanje ranih simptoma i postavljanje rane dijagnoze.