03. oktobar  2019. 09.04  →  17.03 | Izvor: Tanjug

Tusk o Bregzitu: Stojimo iza Irske, Džonson nas nije ubedio

BRISEL, LONDON -

TanjugPredsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je danas da je Evropska unija zajedno i čvrsto stoji iza Irske u razgovorima o Bregzitu i dodao da London poslednjom ponudom nije ubedio Uniju.

Tusk je na Tviteru, posle telefonskih razgovora sa premijerima Irske i Velike Britanije, Leom Varadkarom i Borisom Džonsonom, napisao da je za svakog imao poruku, prenosi Rojters.

"Moja poruka za Varadkara je da potpuno stojimo iza Irske. Za Džonsona moja poruka glasi da ostajemo otvoreni za razgovore, ali da i dalje nismo ubeđeni", naveo je Tusk.

Ponuda Velike Britanije Evropskoj uniji da postigne dogovor o Bregzitu je dobrodošla, ali carinski aranžmani i davanje veta skupštini Severne Irske nad bilo kojim budućim regulatornim odstupanjem od pravila EU predstavljaju problem, izjavio je premijer Irske.

"Nijedna partija, ni moja partija, ni Šin Fejn, ni DUP, ne treba da budu u poziciji da stave veto na ono što bude volja većine u Severnoj Irskoj i Irskoj", rekao je Varadkar nakon susreta sa švedskim premijerom Stefanom Levenom u Stokholmu, preneo je Rojters.

bregzit

Novi Džonsonov predlog Evropskoj uniji se fokusira na to da se održava otvorena granica između Severne Irske i članice EU Irske, što je ključna tačka sporazuma o Bregzitu.

Britanija je uputila Briselu "konstrukstivnu ponudu" za Bregzit i sada je voljna da pregovara o detaljima sporazuma o izlasku iz bloka, izjavio je sekretar za Bregzit Stiven Barkli.

"Usredsređeni smo na postizanje dogovora, jer mislimo da je to najbolje rešenje. Ovo su ozbiljni predlozi i moramo o njima da razgovaramo sa EU", rekao je Barkli, a prenosi Rojters.

Na pitanje o mogućem odlaganju Bregzita, britanski diplomata je rekao da o tome mora da postoji saglasnost svih ostalih 27 država članica EU.

Tagovi
Srodne vesti