Dostupni linkovi

Ovacije na zagrebačkoj premijeri filma 'Dnevnik Diane Budisavljević'


Premijera filma u Zagrebu
Premijera filma u Zagrebu

U prepunoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu održana je u srijedu navečer premijera filma "Dnevnik Diane Budisavljević', redateljice Dane Budisavljević.

Film koji je bio apsolutni pobjednik ovogodišnjeg filmskog festivala u Puli pozdravljen je stojećim ovacijama i na zagrebačkoj premijeri. Među publikom bile su brojne osobe iz hrvatskog političkog i javnog života.

Film se bavi akcijom zagrebačke humanitarke Diane Budisavljević koja je usred strahota Drugog svjetskog rata i kvislinške Nezavisne Države Hrvatske uspjela iz ustaških logora spasiti 10.000 srpske djece i kombinacija je igranih scena, dokumentarnih snimki iz logora i prisjećanja četvero djece koja su u toj akciji spašena. Troje od njih bilo je na premijeri, dok je četvrta – Zorka Janjanin – u međuvremenu preminula.

„Ovo nije film za jedan dan, kao što je Arsen imao svoju 'Djevojku za jedan dan'. Pozivam vas da svjedočite o miru i ljubavi među ljudima“, kazao je publici jedan od njih, Zagrepčanin Živko Zelenbrz, dok je drugi spašeni dječak, sada u poodmaklim godinama Milorad Jandrić rekao da ga raduje da će ovaj film vidjeti i mladi ljudi. „Ne treba nikome poželjeti ono smo mi preživjeli. Živjeli mi svi“, poručio je vidno potresen, prenosi zagrebački „Večernji list“.

U publici su bili bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, šef kabineta premijera Plenkovića Zvonimir Frka Petešić, predsjednici Socijaldemokratske partije Hrvatske Davor Bernardić i Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl i pročelnica zagrebačkog Ureda za kulturu Milana Vuković Runjić, veleposlanica Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, bivši diplomat Budimir Lončar, filmski režiseri Rajko Grlić i Vinko Brešan, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč, književnica Slavenka Drakulić, književnik Kristian Novak, glumice Neva Rošić i Doris Šarić Kukuljica, kazališni producent Duško Ljuština. glumica Mirjana Karanović i brojni drugi.

Film „Dnevnik Diane Budisavljević“ producirala je produkcijska kuća Hulahop iz Hrvatske uz manjinsku koprodukciju December iz Slovenije i This and That Productions iz Srbije, a prve kritike ističu izvrsnu glumu Alme Price kao Diane i izvrsnu kameru Jasenka Rasola.

U pretpremijernom prikazivanju ovog ljeta po Jadranu film je već vidjelo oko 10.000 gledatelja, a od četvrtka je u redovitom prikazivanju u dva elitna zagrebačka kina, a potom i u ostalim hrvatskim gradovima.

XS
SM
MD
LG