Najnovije vesti
Vesti Svet
Sandersova bolest je došla u kritičnom trenutku za demokrate i ukazuje na GORUĆI PROBLEM američkih izbora

Sandersova bolest je došla u kritičnom trenutku za demokrate i ukazuje na GORUĆI PROBLEM američkih izbora

Kandidat za predsednika SAD Berni Sanders hitno je operisan u utorak nakon bola u plućima, a lekari su mu ugradili dva stenta i proširili začepljenu arteriju, rekao je portparol njegove kampanje.

Berni Sanders EPA CJ GUNTHER Foto: CJ GUNTHER / EPA;
Berni Sanders EPA CJ GUNTHER

Sanders, jedan od kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, otkazao je do daljnjega sve skupove.

Njegov potparol je rekao da se on dobro oseća nakon procedure, ali da je ipak rešio da odloži kampanju, kako bi se odmorio i oporavio.

Sanders se u sredu zahvalio pristalicama i iskoristio je trenutak da skrene pažnju na svoj predlog o univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti.

"Niko od nas ne zna kada medicinska pomoć može da nam zatreba. I niko ne treba da se boji bankrota ako se to dogodi. Zdravstvena zaštita za sve! ", tvitnuo je.

Sanders (78) bio je u Las Vegasu u sklopu kampanje za izbore 2020. kada je osetio bol pa je prebačen u bolnicu.

- Nakon pregleda otkriveno je začepljenje u jednoj arteriji i uspešno su ugrađena dva stenta - rekao je njegov portparol.

Najstariji među 19 kandidata za demokratsku nominaciju trebalo je u sredu da govori u gradskoj većnici u Las Vegasu i biti na skupu protiv oružja.

Džo Bajden ima 76 godina
Foto: ANDY WONG / EPA;
Džo Bajden ima 76 godina

Problem se desio u kritičnom trenutku za Sandersa i za demokrate. Senator iz Vermonta je nedavno najavio da je prikupio impresivnih 25,3 miliona dolara donacija za kampanju u trećoj četvrtini tekuće godine, što mu je dalo veliki podsticaj u vreme kada je njegova stranačka rivalka Elizaber Voren počela da dobija sve veću podršku. Sada će Sanders zbog zdravstvenog stanja neko vreme biti izvan kampanje, a sledeća debata demokratskih kandidata se ubrzano približava - biće održana 15. oktobra.

Njegovo zdravstveno stanje je upravo i ukazalo na jedan od najvećih problema predstojećih američkih izbora - životnu dob kandidata.

Starost i zdravlje kandidata su u centru pažnje tokom predsedničke trke 2020. više nego ikada u novijoj istoriji. Tri vodeća kandidata za demokratsku nominaciju imaju preko 70 godina - Sanders (78), bivši potpredsednik Džo Bajden (76) i Varen (70) - već se suočavaju sa pažnjom zbog zdravstvenog stanja i spremnosti da budu predsednici. Demokrate se takmiče za šansu da se suoče sa predsednikom Trampom (73), koji je najstarija osoba u istoriji koja je položila predsedničku zakletvu u SAD.

Iako su Trampovi lekari rekli da je on u dobroj formi, on izbegava vežbanje i jede nezdravu hranu, uprkos vršenju jednog od najstresnijih poslova na svetu.