SPREMA SE TUŽBA PROTIV KRIO SEJVA: Dajte papire o matičnim ćelijama iz Srbije!

B. RADIVOJEVIĆ

03. 10. 2019. u 08:02

Klijenti banke "Krio sejv" traže da se država uključi u rešavanje problema; Advokat Petaković podneće zahtev da se omogući pristup dokumentaciji o uzorcima

СПРЕМА СЕ ТУЖБА ПРОТИВ КРИО СЕЈВА: Дајте папире о матичним ћелијама из Србије!

ADVOKAT Rastko Petaković podneće, najverovatnije već danas, zahtev nadležnom tužilaštvu u Srbiji i policiji da se omogući pristup dokumentaciji o deci i uzorcima njihovih matičnih ćelija poverenih švajcarskoj banci "Krio sejv", koja je izgubila licencu za rad, saznaju "Novosti".

Petaković se obratio i premijerki Ani Brnabić i Ministarstvu spoljnih poslova (MSP), tražeći pomoć države. Iz MSP juče je dobio potvrdu da će, preko Ambasade u Belgiji, pomoći u pronalaženju advokata i prenosu informacija.

Petaković će od tužilaštva tražiti da ogranak ove banke u Srbiji dostavi dokumentaciju. Da je propusta u radu "Krio sejva" bilo, u javnom obraćanju klijentima priznao je i njegov izvršni direktor Frederik Amar.

PROČITAJTE JOŠ - Zdravlje pod zaštitom


- Još pokušavamo da dođemo do informacija u kakvoj su tačno poziciji austrijski "Krio sejv" i direktor Amar, čije pismo je zapravo "jedna tužna priča sa opravdanjem: bilo je teško pa smo morali da kršimo zakon" - kaže Petaković. - Tako su delimično bez znanja belgijskih organa, i potpuno bez znanja vlasnika uzoraka, transportovali ćelije iz depoa u Belgiji u banku "Famikord" u Varšavi. U obraćanju Amara ima i priznanja da način na koji je vođena dokumentacija o ćelijama deluje problematično.

Problemi u "Krio sejvu" bili su tajna samo za klijente ove banke i javnost, dok zbog greške u transportu nisu propali uzorci Petakovićevog deteta, i još jednog iz Srbije, kada je on započeo istragu o radu ove banke. U krugovima "bankara" matičnih ćelija za to se znalo, ali je prećutkivano da se ne ugrozi celokupan biznis. Jer, samo "Krio sejvu" je 240.000 porodica iz više zemalja poverilo oko 330.000 uzoraka matičnih ćelija, među kojima je, prema nekim procenama 13.000 iz Srbije. Za 20 godina čuvanja ovde je plaćano oko 1.800 evra po uzorku. Švajcarski mediji su objavili da su obrada i 25 godina čuvanja ćelija ovoj banci plaćani i do 4.000 franaka!

Problemi u "Krio sejvu" počeli su još 2011. godine, kada je vlada Belgije zabranila privatno skladištenje uzoraka krvi iz pupčane vrpce. Jedan od najvećih depoa "Krio sejva" bio je u okolini Brisela, a banka je, uprkos opredeljenju Belgije za javne banke matičnih ćelija, i pored više upozorenja Federalne agencije za javno zdravstvo (FAGG), i zahteva da se zaustavi obrada u Belgiji, nastavila da radi sve do marta 2015. godine, kada je taj proces, kako Amar kaže, prebacila u Švajcarsku.

FAGG je tražio da se ukine skladištenje u Belgiji, jer je postalo ilegalno, a posle pregovora sa vlastima rok je pomeren, prvo do kraja 2018, a onda do marta ove godine. "Krio sejv" je imao 42 tanka u Belgiji. U "Famikord" je prebačeno oko 98 odsto svih uzoraka "Krio sejva".


JAVNA BANKA

BANKA matičnih ćelija, čija je izgradnja počela 2013. godine, pri Institutu za majku i dete, bila bi trajno rešenje. Javne banke rade po principu solidarnosti, isto kao transfuzija, a Petaković predlaže da se pod istim krovom formira i porodična banka - u kojoj bi se plaćalo privatno čuvanje.


POTRAGA ZA UZORCIMA

ADVOKAT Petaković, uz ogradu da se ne delegira da predvodi udruženje oštećenih roditelja, kaže da mu se javilo više od 300 porodica iz Srbije, koje su poverile matične ćelije dece "Krio sejvu".

- U više navrata posredovao sam u "Famikordu" da se pronađu uzorci i transportuju do određenih univerziteta - kaže Petaković. - Kad se locira uzorak, prvo mora da se zaključi novi ugovor sa "Famikordom", plaća se nadoknada za testiranje i transport.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mrki

03.10.2019. 10:36

Zapadnjačke lopurde! Znali su oni sve unapred narednih 2-5 godina, samo lažu narod koji je plaćao. Ljudi zapad nekad-i sad, nije isto. Danas su to samo lopurde koje žive na staroj slavi svojih zemalja.

djordje

03.10.2019. 10:55

Na teritoriji Rusije je zakonom zabranjeno skupljanje genetskog materijala ,zbog obavestajn ih podataka da Americke firme iz Ministarstva rata, na osnovu skupljenog genetickog materijala ,u mikrobioloskim i genetskim labaratorijama ,prave takozvane "ciste" bolesti koje su usmerene na odredjene halotipove ,narode grupe itd. ne znam sto ovo pricam ali nece da steti(sto rece jedan covek)

Milutin

03.10.2019. 13:05

A sto da ne tuze lekare koji su ih savetovali? Ili su oni svete krave u Srbiji?