Vučić uputio čestitku Nemačkoj povodom Dana ujedinjenja

Tanjug

03. 10. 2019. u 07:48

"Primite iskrene čestitke povodom Dana nemačkog ujedinjenja, uz najbolje želje za napredak Vaše zemlje i dobrobit njenih građana", napisao je Vučić

Вучић упутио честитку Немачкој поводом Дана уједињења

Foto: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić uputio je, povodom Dana nemačkog ujedinjenja, čestitku predsedniku Nemačke Frank-Valteru Štajnmajeru i kancelarki Angeli Merkel, u kojoj je naveo da će Srbija uvek biti iskren i pouzdan partner i ocenio da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou u istoriji.


"Primite iskrene čestitke povodom Dana nemačkog ujedinjenja, uz najbolje želje za napredak Vaše zemlje i dobrobit njenih građana", napisao je Vučić.


On je naveo da je uveren da će nemačka država, koja je hrabrim odlukama i mudrim rešenjima svojih lidera uvek znala da nadvlada velike izazove, nastaviti da niže uspehe na kojima se temelji i blagostanje Evropske unije, u kojoj i Srbija želi da dobije mesto.


Istakao je da će Srbija uvek biti iskren prijatelj i pouzdan partner Nemačkoj, kako kroz svoje napore da primeni evropske vrednosti, postane uređena i uspešna zemlja i zasluži članstvo u Evropskoj uniji, tako i kroz zalaganje da, politikom mira i saradnje, održi stabilnost u regionu, a koju značajno pomaže Berlinski proces.


"Stalo nam je do stabilnosti na Zapadnom Balkanu, jer je ona uslov svakog napretka regiona, a pre svega ekonomskog razvoja Srbije", naveo je Vučić.


On je istakao da razvoj srpske ekonomije velikim delom počiva na nemačkim investicijama i dobrom poslovanju nemačkih kompanija, koje u Srbiji zapošljavaju oko 60.000 radnika.


"Verujem da je snažan zamah naše ekonomske saradnje rezultat i većeg ugleda Srbije u Nemačkoj, kao i međusobnog poverenja, zbog kojeg su naši bilateralni odnosi na najvišem nivou u istoriji", naveo je Vučić.



On je podsetio da se veliki nemački pisac Gete još davno divio likovima u srpskoj epskoj književnosti, koji, kako je govorio, zaslužuju poštovanje "zbog vernosti sebi i neodstupanja od svoje vere u ideje i zaveštanja predaka".


"I današnja Srbija je verna idejama - idejama mira, stabilnosti, saradnje, ekonomskog prosperiteta i napretka na evropskom putu i uvek možete da se oslonite na našu pouzdanost u njihovom ostvarivanju. Uz srdačne podrave i iskrenu želju da Vas ugostimo u Srbiji, primite izraze dubokog uvažavanja", navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (74)

caca

03.10.2019. 10:24

Vucic je izuzetno pazljiv covek,koji ima postovanja prema svima!Ovo je vazan dan za Nemacku,sve cestitke povodom danasnjeg dana!!!

tale

03.10.2019. 10:41

budimo realni, svi znamo ko nam je Nemačka bila kroz istoriju, ali u ime budućnosti i dobre diplomatije, treba im čestitati. Ipak je to sve politika.

Hedona

03.10.2019. 10:52

Srbija i Nemačka zajedno treba da grade odnose,i zajedno da rade na ekonomskom napretku razvoju.Nemačka treba da podrži SL. SL jedina opcija moj može doneti blagostanje,mir i stabilnost.

Dado7911

03.10.2019. 10:56

Zahvaljujući Vučiću odnosi između Srbije i Nemačke su sve bolji što je važno pre svega zbog našeg evropskog puta i ekonomskog razvoja. Nemačka se pokazala kao snažan politički ali i privredni partner!

МАЈА

03.10.2019. 11:28

Вучић је човек који поштује све народе и увек исказује поштовање и честитке

ne iz postovanja!

03.10.2019. 11:37

Samo uzvracamo,na cestitki o Razjedinjenju!Koliko se secam,mi smo tada njima poslali i moderne aparate za zavarivanje,sa elektrodama za "Rostfrei".U slobodnom zargonu...Rdja je slobodna.Moze i ono,nerdjajuce...Uostalom,mi smo se prema Nemcima,uvek iskreno ponasali.Odmah posle oslobodjenja,pocelo sa izgradnjom i pripremama,za novo rusenje!Oni su to,jedva docekujuci,posteno odradidli 99-te proslog veka,strogo vodeci racuna,da se ne zagazi,pod dimnim zavesama i mirisom baruta,u 20-ti vek...

da objasnim to sa svajsaparatima?

03.10.2019. 11:44

Odmah posle ujedinjenja,sa cestitkama i lepim zeljama,nasa,tadasnja vlada,u ime tadasnje drzave,poslala je i aparate za zavarivanje(popularno,stari Srpski nazim,svajs aparat,jel).Vodilo se racuna,da u posiljci budu i,odgovarajuce elektrode,kojima je garantovano varenje,pri ujedinjenju,koje nece rdjati,dok ujedno stvara neraskidivu vezu Nemackog naroda.tada su se ovi sa istoka,drali po direktivi Kola,Gensera i drustva:Mi smo taj narod!I tako,zahvaljujuci nasim tehnologijama,oni su jos ujedinjeni.

Olja

03.10.2019. 11:56

Veliki poštovanje i razumevanje Srbije i Nemačke, kao i nastavak uspešne bileteralne saradnje dve zemlje.

SasaRu

03.10.2019. 12:14

Zahvaljujući naporima i doslednosti diplomatije Aleksandra Vučića Srbija postaje ravnopravna država sa drugim državama u regionu, ispravljaju se decenijske nepravde prema Srbiji i svet uviđa njen značaj za mir, stabilnost i napredak na putu ka EU uz poštovanje svih svetskih sila.

Pedja

03.10.2019. 12:15

To je istorijska činjenica i čestitka je poštovanje dobrih odnosa Srbije i Nemačke.

Milica

03.10.2019. 12:32

Od ujedinjenja Nemacke pocinje novo doba za Evropu , cestit im dan. Konacno imamo bolje odnose.

Zeljko85

03.10.2019. 13:35

Samo zbog Vučića i njegove politike danas imamo najviše stranih investicija baš iz Nemačke.

Mira

03.10.2019. 13:49

Veoma lep gest predsednika Vucica, tako i treba odrzavati dobre odnose sa drugim zemljama.

Goran

03.10.2019. 14:05

Ko misli da nam je Nemacka prijatelj ima ozbiljan problem. Posebno kad se uzme u obzir šta je na tom skupu u Ambasadi g-din Sib izjavio o Srbiji Kosovu i EU. Za takve izjave zemlje poput Vanuatua ili Togoa proteruju ambasadore, a mi im se zahvaljujemo. Ono kada se samoponizavas preko svake mere.

Nikola

03.10.2019. 15:00

Ekonomska saradnja sa Nemačkom je dobra bez obzira na neslaganja po pitanju Kosova.

Maja

04.10.2019. 07:45

Pridružujemo se čestitkama Nemačkoj povodom dana ujedinjenja, ovo je važan dan za njih.

Nevena

04.10.2019. 08:09

Odlican gest, i bravo za cestitanje. Sto vise prijateljstva to je od znacaja za nas.