SAD ponovo otvorile ambasadu u Somaliji posle 28 godina

SAD su saopštile da su ponovo otvorile ambasadu u Somaliji, posle 28 godina, kada je ona zatvorena zbog građanskog rata i bezbednosti ambasadora.

Izvor: B92

Sreda, 02.10.2019.

21:39

SAD ponovo otvorile ambasadu u Somaliji posle 28 godina
Ilustracija: Depositphotos/ doglikehorse

"Ponovno otvaranje ambasade u Mogadišu je još jedan korak napred u obnavljanju odnosa SAD i Somalije", kaže se u saopštenju ove ambasade.

Ambasador SAD Donald Jamamoto je događaj opisao "značajan i istoriski dan koji pokazuje napredak Somalije poslednjih godina" iako se Somalija još uvek suočava sa napadima ekstremista al-Šababa, ogranka al-Kaide.

Pripadnici ekstremističke organizacije Al Šabab su u ponedeljak izveli dva napada na američke i evropske vojne ciljeve u Somaliji a bombaš samoubica izveo je napad na vojnu bazu američkih u somalskih snaga na jugu zemlje.

U bazi se sprovodi obuka somalskih vojnika i iz nje se izvode napadi bespilotnim letelicama na pobunjeničke ciljeve.

Američki vojni izvori su saopštili da su ove godine izveli 54 vazdušna napada na al-Šabab i njegove saveznike.

Američka ambasada u Mogadišu je zatvorena 1991, SAD su formalno priznale novu saveznu somalijsku vladu 2013, ali su diplomatske poslove u ovoj zemlji obavljale iz diplomatske misije u susednoj Keniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: