Najnovije vesti
Vesti Politika
KAKO JE BOŠKO POSVAĐAO DEMOKRATE Članovi DS kivni na lidera Dveri, problemi i u odnosu prema SzS

KAKO JE BOŠKO POSVAĐAO DEMOKRATE Članovi DS kivni na lidera Dveri, problemi i u odnosu prema SzS

Porodična šetnja u Čačku koja je održana pre tri dana, kao odgovor na gej paradu koja nije ni planirana ni održana, pokazala je još jednom ono na šta deo javnosti svako malo ukazuje - da Dverima nije mesto u Savezu za Srbiju (SZS) koji je, po sopstvenom priznanju, građanska opcija koja se bori za evropske vrednosti.

cacak setnja kombo 2 RAS Oliver Bunic, Andrija Vukelic, Youtube Srpski pokret DVERI Foto: Oliver Bunić, Andrija Vukelić, Youtube/ Srpski pokret DVERI / RAS Srbija
cacak setnja kombo 2 RAS Oliver Bunic, Andrija Vukelic, Youtube Srpski pokret DVERI

Štaviše, prema rečima lidera Dveri Boška Obradovića da se nada da će ta šetnja postati tradicija pod sloganom "Ne damo gej paradu Čačku", jasno je da promene kursa kod ovog pokreta neće biti ni u perspektivi, a jasno je i da je on na suprotnom polu u odnosu na ono što DS propagira - poštovanje ljudskih prava.

Pročitajte još

Upravo to je bio razlog da se demokrate, koje su članica SzS, pobune i unutar stranke ali i javno, ukazujući da ne mogu da podrže ovako nešto. Sa druge strane, SzS se nije previše potrudio da se ogradi od postupka Dveri.

Upravo to je razlog što je u DS došlo do pometnje u redovima zbog, kako kažu izvori "Blica" iz ove stranke, i zbog toga što prvi čovek ove stranke Zoran Lutovac nastoji da balansira između svog članstva i SzS.

- Na šta to liči, da se mi borimo za slobodne izbore i pravo glasa, a da sa druge strane zabranjujemo ili se protivimo šetnjama. Šta to onda govori o nama? - kaže izvor "Blica".

Demokratska stranka
Foto: Demokratska stranka / Promo
Demokratska stranka

Iako su demokrate u suštini rekle da su protiv Obradovićevog nastupa i stavova, učinile su to prilično bojažljivo, poput njihovog prvog čoveka Zorana Lutovca, koji doduše nije rekao na koga konkretno misli.

- Ponavljam: o poštovanju ljudskih prava nema rasprave! Ljudska prava su temelj demokratskog i uređenog društva. Raspravljati se jedino može o tempu i obimu njihovog unapređenja - navo je on na svom Tviter nalogu.

Eksplicitniji je bio poslanik DS Balša Božović, koji je poručio da se "Dveri i njen lider Boško Obradović otvorenim nepoštovanjem ljudskih prava jasno deklarišu kao antievropska i ekstremna desnica".

- Izjave predsednika Dveri o ljudskim pravima čine jasnom činjenicu da se politička organizacija sa takvim stavovima ne može boriti za poštovanje fundamentalnih vrednosti i sloboda - kazao je on, dodavši da je poštovanje tih vrednosti i sloboda preduslov stvaranja moderne i evropske Srbije.

Još oštrije reči stigle su od još jednog člana DS i poslanika Gorana Ješića, kao još jedan dokaz dubokog neslaganja sa stavovima Dveri.

- Održan Prajd u Čačku? Pitam zbog malih fašista! - napisao je on takođe na Tviteru, s tim što je direktno prozvao Obradovića.

Ovo međutim nije prvi i jedini put da se pojedine demokrate ponašaju i govore sasvim drugačije od svog lidera za koga neki od njih, prema rečima izvora "Blica", govore da "često vuče poteze više u korist SzS nego DS".

To se moglo videti i na ovom primeru, ali i na drugima, poput odluke o bojkotu rada srpskog parlamenta. Naime, kako su mediji pisali, upravo je ovo bio razlog za unutarstvanačka prepucavanja u DS, jer nisu svi jednoglasno bili za to, naprotiv.

Bilo je i onih koji to nisu krili, javno govoreći o tome zašto bojkot nije dobar ili zašto se sa njim ne slažu.

Takođe, ozbiljnih problema je bilo i kada se debatovalo o članstvu DS u SzS, što takođe nije bila jednoglasna odluka, i u vezi sa čim je deo članstva ove stranke imalo problem, izjašnjavajući se protiv na stranačkim organima.

- Utisak je da se čini dosta toga da se ispoštuje SzS na uštrb DS. Svaki put kada neka od članica SzS nastupi, kaže ili nešto uradi što je suprotno stavovima demokrata, samo nam se nanosi šteta, jer jednostavno to nismo mi - priča naš izvor.

Pročitajte još

On dodaje da je i u SzS bilo pojedinaca koji nisu gledali blagonaklono na direktno upiranje prstom demokrata u Obradovića, ali i onih koji nisu u DS, ali koji imaju isti stav po pitanju ljudskih prava.

To potvrđuje i izvor "Blica" iz SzS, koji kaže da je čitava priča ispala "bezveze".

- Nije ona napravila probem unutar Saveza, ali ima onih koji na to nisu gledali blagonaklono. Ostaje gorak ukus u ustima i za sam Savez - priča naš izvor.

Ipak, SzS se povodom Obradovićeve "odbrane porodice" nije oglašavao, još jednom demonstrirajući da slučajno ili namerno, zarad "mira u kući", žmuri na nešto u šta ni sam ne veruje, ili možda veruje a da javnosti to nije saopštio.

Nekoliko stotina Čačana učestvovalo je u "Porodičnoj šetnji" pre nekoliko dana u organizaciji gradskih odbora stranka Dveri i Nova Srbija.

Sve njih je, očekivano, pohvalio Obradović rekavši da je to "slika kakvu želimo u čitavoj zemlji: Srbija - prijatelj porodice".