Svet

0

Kongres SAD šalje obavezujući zahtev Beloj kući za dokumenta u okviru istrage protiv Trampa

Autor: JU

Izvor: Beta

Kongres SAD šalje obavezujući zahtev Beloj kući za dokumenta u okviru istrage protiv Trampa

Izvor: Foto: Beta, AP

Predsednik Odbora Predstavničkog doma za nadzor i reformu Ilajdža Kamings napisao je danas u beleški članovima tog odbora da je takav potez neophodan jer je Bela kuća ignorisala brojne zahteve za dostavljanje informacija.

Posle "jasnih i hitnih upozorenja" koja je Kongresu dostavio glavni inspektor za obaveštajnu zajednicu, Odbor "nema izbora nego da izda ovaj obavezujući nalog", rekao je Kamings.

Obavezujući poziv je upućen vršiocu dužnosti šefa Trampovog kabineta Miku Malvejniju, a od Bele kuće se zahteva dostavljanje 13 odvojenih grupa dokumenata povezanih s telefonskim razgovorom Trampa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog 25. jula i povezanim pitanjima.

U tom razgovoru, koji je u središtu istrage protiv američkog predsednika u Predstavničkom domu, Tramp je vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu protiv mogućeg kandidata demokrata na izborima sledeće godine Džozefa Bajdena, odnosno da istraži da li je on, kao potpredsednik SAD, prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o gasnoj kompaniji Burisma u čijem je upravnom odboru tada bio njegov sin Hanter.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR