"SAD pokušavaju da revidiraju Briselski sporazum"

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da SAD pokušavaju da revidiraju Briselski sporazum, u delu koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština.

Izvor: B92

Sreda, 02.10.2019.

18:00

Foto: Tanjug/AP/Craig Ruttle

Kako je naveo, na taj način SAD pokušavaju da "uvuku Kosovo u NATO" i tamo zadrže svoju vojnu bazu.

U tom kontekstu, Lavrov je podsetio da je pre četiri godine potpisan sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM, kojim se garantuju jezička, kulturna i verska prava Srba, prenosi TAS.

"Ova zajednica nije teritorijalno kompaktna - postoji sever, gde su teritorije blizu jedna druge i postoje enklave, koje su takođe deo ove zajednice. Ova zajednica ima svoju zastavu, himnu i grb. Sporazum je ostao na papiru četiri godine. Sada su u toku pokušaji da se izvrši njegova revizija svim sredstvima, uz aktivno učešće SAD u cilju razvoja situacije u kojoj bi Kosovo moglo da bude uvučeno u NATO, zajedno sa najvećom američkom bazom u Evropi, Bondstilom", rekao je Lavrov na 16. godišnjoj sednici tink tenka iz Moskve "Klub za diskusiju Valdaj".

Lavrov je ranije izjavio da SAD i pojedini njihovi evropski partneri nameravaju da uvuku BiH u NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: