02. oktobar  2019. 12.20  →  13.35 | Izvor: Tanjug

Počeli sajmovi energetike, životne sredine i pametnih tehnologija

BEOGRAD -

Na Beogradskom sajmu su danas otvorena tri međunarodna sajma: energetike, zaštite životne sredine i prirodnih resursa (Ecofair) i pametnih tehnologija (iSEC), u prisustvu ministara Aleksandra Antića i Gorana Trivana.

Antić je istakao na otvaranju da su sve tri oblasti usko povezane, kao i da energetski sektor zajedno sa resorom životne sredine predstavlja lokomotivu koja održivi razvoj i zaštitu životnu sredinu stavlja u pravi plan.

Energetski sektor i EPS su najveći investitor u projekte zaštite životne sredine, rekao je Antić.

"To je naše strateško opredeljenje i tako ćemo nastaviti i u narednom periodu", poručio je ministar i dodao da je cilj da se budućim generacijama ostavi čista sredina za život.

Kako je rekao, zato se vodi snažna investiciona politika da energetski sektor najviše doprinese naporima Ministarstva životne sredine.

"Mi smo u proteklih nekoliko godina samo na nivou EPS-a uložili oko 300 miliona evra u projekte zaštite životne sredine, pre svega u rešavanje praškastog zagrađene, dentrifikacije i odsumporavanje i drugo".

Antić je kao primer naveo značajan projekat u TENT-u A vredan 170 miliona evra i dodao da se trenutno ugovara takav projekat i za TENT-B.

"Nastavljao krupnim koracima kako bi svi blokovima koji su planirani nastavili sa radom i nakon 2023. godine", naglasio je ministar i istakao da se tim projektima u energetskom sektoru pravi krupan iskorak za unapređenje životne sredine u Srbiji.

Antić je napomenuo da se radi i sa lokalnim samoupravama na prelasku sa fosilnih goriva za daljinske sistema grejanja na biomasu i da su već potpisani ugovori sa Pribojem i Malim Zvornikom i da će uskoro to uraditi još 19 opština.

"Očekuje nas i osnivanje Fonda za energetsku efikasnost", rekao je Antić i dodao da su važne i izmene Zakona o racionalnom korišćenju energije koje će uvesti čitav niz novih standarda.

Ministar dodaje da je u Srbiji iz obnovljivih izvora energije uvedeno oko 500 megavata novoinstalisanih kapaciteta, što je veliki zamajac za nove planove.

"Srbija je za 2018. i 2019. bili država broj jedan u regionu sa novim instalisanim kapacitetima iz obnovljivih izvora energije, a pre svega je reč o energiji vetra", rekao je Antić.

Kaže da će se ići i na izmenu određenih politika koje će dovesti to toga da se promeni sistem za energiju iz vetra i solara i da će se preći vrlo brzo na aukcijski sistem.

"Nadam se vrlo brzo i za velike projekte na aukcijski sistem bez bilo kakvih podsticaja", dodao je on.

Istakao je, takođe, da EPS kao najveća energetska kompanija u regionu ulazi u projekte iz obnovljivih izvora energije, kao što je vetropark Kostolac snage 66 megavata koji će biti prvi veliki projekat iz obnovljivih izvora.

"EPS planira u narednih nekoliko godina najveći solarni park od 100 megavata u Kostolcu", dodao je Antić.

Trivan je rekao da svako danas razume koliko je važna životna sredina, ali da se nažalost ne ponašaju svi u skladu sa tim.

On je naglasio da Srbija ima rezultate i da krupnim koracima ide napred u oblasti zaštite životne sredine.

Sve zemlje koje su bile u tranziciji morale su da prođu put kojim danas Srbija prolazi, naveo je Trivan.

Napomenuo je da je jedna od najvažnijih stvari pitanje pijaće vode i istakao da se danas u svetu vode ratovi i menja geostrateška slika planete zbog tog važnog resursa, kao i da zato moramo očuvati naše vodotokove.

Ministar Trivan je rekao da su uložena velika sredstva u izradu dokumentacije za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i preradu čvrstog otpada.

"Ove godine ćemo uložiti preko dve milijarde u te projekte, što znači da je sledeća godina u stvari godina preokreta. Prioritet je izgraditi 359 sistema za preradu otpadnih voda", naglasio je Trivan.

Izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević je rekao na otvaranju je rekao da je EPS najveća elektroenegetska kompanija u regionu koja je pokrenula veliki investicioni ciklus za modernizaciju i izgradnju proizvodnih kapaciteta.

Kaže da su značajni projekti za zaštitu životne sredine i korišćenje obnovljivih izvora energije.

"Pred Srbijom i EPS su veliki energetski i ekološki izazovi. EPS je zato investirao više od 350 miliona evra u projekte zaštitne životne sredine, a do kraja 2025. godine investiraće više od 800 miliona evra", naveo je on.

Kako je rekao, iz uglja EPS proizvodi oko 70 odsto struje i da bi se osigurala energetska bezbednost zemlje pokreću se novi ekološki projekte u termoelektranama.

"EPS planira i realizuje projekte koji će, pre svega, unaprediti kvalitet vazduha. Ta ulaganja će dovesti do toga do 2025. budu smanjene emisije sumpordioksida 90 odsto, azotnih oksida 45 odsto, a praškastih materija 95 odsto".

On je istakao da je investicija u vetro park Kostolac vredna oko 100 miliona evra i najbolji dokaz da se hvata korak sa svetskim trendovima.

Kao direktni ili indirektni učesnici, u izlagačkim ili konferencijskim programima ovih sajmova, okupiće se predstavnici više od 100 domaćih i inostranih kompanija, institucija i organizacija iz dvadesetak zemalja,

Sajmovi se o održavanju od 2. do 4. oktobra, u hali 1.

Međunarodni sajam energetike, 15. po redu, najveći je godišnji regionalni skup kompanija, korporacija, preduzeća, institucija i profesionalaca u sektorima električne energije, uglja, nafte i gasa, rudarstva, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Sajam Ecofair je epicentar regionalnog godišnjeg okupljanja najrazličitijih i najodgovornijih činilaca iz sistema zaštite životne sredine, dok Međunarodni sajam pametnih tehnologija predstavlja visoke tehnologije i savremena IT rešenja u oblasti nadzora, monitoringa, senzorske detekcije i merenja, automatizacije, bezbednosti, te softversko-hardverskih pametnih rešenja u okviru raznovrsnih oblasti.

Radno vreme sajmova je od 10 do 17 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, za grupne posete 250 (grupne za studente i učenike 150), a parking je 150 dinara po satu.

Ulaznice za jedan sajam važe i za druga dva.