Erdogan spasava naše farmere

J. Subin

01. 10. 2019. u 20:02

Uzgajivači goveda u Srbiji očekuju da će uskoro biti omogućen izvoz za Tursku. Proizvođači pretrpeli ogromnu štetu zbog prištinskih taksa

Ердоган спасава наше фармере

Foto Tanjug

BOLjI dani srpskog govedarstva, očigledno, više nikada neće doći. Taman kad se mislilo da će prošlogodišnji izvoz junetine za Tursku konačno oživeti posrnulo domaće stočarstvo, rampa koju su spustili početkom ove godine samo je produbila agoniju u kojoj se uzgajivači goveda nalaze. Junetine sada ima, ali i pored odličnog kvaliteta, teško se dolazi do novih tržišta. Nešto malo, oko 600 tona, godišnje ode u Italiju i to bebi-bifa, a deo putuje do Kine. Sve oči sada su uprte u dolazak predsednika Turske Redžepa Tajpa Erdogana i ponovnog uspostavljanja izvoza u ovu zemlju.

Kako nam je ispričao stočar Josip Mačković, iz sela Ljutovo kod Subotice, Srbiji je veoma teško da osvoji neko tržište. I dok jurimo nova mesta za prodaju, izgubili smo trgovce iz južne srpske pokrajine, koji su bili i najveći kupci.

- I kad takse budu bile ukinute, pitanje da li ćemo moći tamo da se vratimo, jer su oni već našli nove dobavljače, gde su podsticaji daleko bolji i veći - ispričao nam je Mačković. - Na KiM su išle velike količine goveđeg mesa, ali i živih životinja.

Odatle je meso plasirano na druga tržišta. Ni u BiH više nismo konkurentni. Meso stiže sa svih strana. Samo u Visokom postoji 65 sušara koje se bave sušenjem mesa. Ni oni, međutim, više nemaju kome to da prodaju, jer je i u Bosni iz dana u dan sve manje ljudi. Junetina što ide za Italiju je najkvalitetnija. Ali i klanici koja izvozi odgovara da kupi june do 500 kilograma žive vage, a njoj za izvoz treba samo zadnjica, dok kupca za prednjicu nema. Kada bismo zabranili uvoz mesnih prerađevina i kojekakvog mesa, ovo što imamo pojeli bismo sami.

Da postoji problem sa izvozom junetine, potvrdio nam je i Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo u PKS. Kako kaže, junetine sada ima više nego ranije u Srbiji, ali mi i dalje ne izvozimo ništa više za EU. Ali i to tržište je skoro gotovo.

- Stalno se pričalo da nemamo dovoljno junećeg mesa za EU, a zbog Turske, farmeri ušli u tov većeg broja grla goveda - govori Budimović. - Bila je dobra cena, siguran otkup, a tu su i subvencije države. Italijani su otkupljivali zadnji deo, dok je prednji išao u BiH. Mislim da razlog za prestanak izvoza za Tursku nije ekonomske prirode, ali se nadamo da će se veze olabaviti posle posete predsednika Turske. Da se taj kanal ponovo otvori, jer je prošle godine u kratkom roku otišlo 5.000 tona junetine. Svi računamo na CEFTA, ali njene članice su male države.


ZBOG MARŽI SKUPLjE 30 ODSTO


JUNETINE ima dovoljno, a cene u radnjama i dalje astronomske. Kako nam je ispričao Budimović, u Srbiji junetina spada u skuplju kategoriju mesa. But juneći stoje više od 800 dinara za kilogram. Zbog toga srpsko tržište ne može da apsorbuje trenutnu količinu:

- Trgovci stavljaju maržu na robu i do 30 odsto, a to nije u redu, naročito kada se radi o osnovnim namirnicama, kao što su mleko i meso.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije