Hronika

Suziću prijeti 10 godina robije

Suziću prijeti 10 godina robije
Foto: N.N. | Suziću prijeti 10 godina robije

BANJALUKA - Okružno javno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv Nenada Suzića (69), bivšeg ministra prosvjete RS, koji je 5. juna uhapšen zbog sumnje da je obljubio trinaestogodišnju djevojčicu.

Za krivično djelo za koje ga terete zaprijećena je kazna i do 10 godina robije, zaključuje se uvidom u Krivični zakonik Republike Srpske.

"Ko izvrši obljubu sa djetetom mlađim od 15  godina, biće sankcionisan kaznom zatvora od dvije do deset godina. Ako je djelo izvršeno upotrebom sile ili prijetnje, kao i iskorištavanjem duševne poremećenosti ili nemoćnog stanja djeteta, te na naročito svirep ili ponižavajući način, ili od strane više lica, zatim ako postoji velika nesrazmjera u zrelosti i uzrastu između učinioca i žrtve..., učinilac će biti sankcionisan kaznom zatvora od najmanje osam godina", navodi se u Krivičnom zakoniku RS.

Kako nam je juče potvrđeno, optužnica je podignuta u ponedjeljak te je proslijeđena na potvrđivanje Okružnom sudu u Banjaluci. Istovremeno, iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka su zatražili da se Suziću produži pritvor, koji mu je određen nedugo nakon hapšenja.

Suzić, koji je zaposlen na mjestu nastavnika u zvanju redovnog profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, udaljen je sa tog radnog mjesta 7. juna. Kako je ranije saopšteno iz Univerziteta u Banjaluci, rješenje o udaljenju traje dok je u pritvoru.

Inače, izvori bliski istrazi rekli su ranije da su ovaj slučaj prijavili djevojčica i njeni roditelji, a ubrzo nakon toga Suzić je uhapšen.

"U prijavi su djevojčica i njeni roditelji naveli da je Suzić učenicu obljubio baš taj dan, odnosno neposredno prije prijave. Dakle, nije riječ o ponavljanju krivičnog djela", rekao je ranije sagovornik upućen u istragu.

Podsjetimo, Suziću je ranijim sudskim rješenjima više puta produžavan pritvor. Iz Tužilaštva su to tražili, između ostalog, i zato što je riječ o krivičnom djelu koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice.

Kao jedan od pritvorskih razloga navođeno je i to što bi, kako je ocijenjeno, puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanju javnog reda, odnosno uznemirenju javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije