Čaj od ove biljke leči, jača imunitet i čisti organizam: Evo kada ga treba piti za najbolji efekat

Još početkom proleća kopriva pušta listove.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 01.10.2019.

18:40

Čaj od ove biljke leči, jača imunitet i čisti organizam: Evo kada ga treba piti za najbolji efekat
Foto: Depositphotos/MKucova

Možete je naći svuda, po parkovima, u dvorištu, planini, tamo gde ništa drugo ne može da raste. Ona nema preferencije za teren, samostalna je i izdržljiva. Nekada je bila prva hrana u proleće. Kopriva sadrži takozvano oragansko gvožđe, koje je osnovno kod crvenih krvnih zrnaca. Anemija, nedostatak snage i malaksalost javljaju se zbog nedostatka ogranskog gvožda.

Ishrana sa koprivom je u stanju da pročisti krv ili da ojača slanje kiseonika. Njenim branjem u proleće mi ulivamo prvu sunčevu energiju koja je ogrejala njene listove. Svi kojima je potrebna energija nakon zimskog perioda treba da se oslone na nju. Kopriva može da raste i napolju, i u saksiji, i da se upotrebljava stalno, kao lekoviti čaj ili poparena, čak i u sirovom stanju kao salata, sa masnoćom. Preporučuje se svima koji imaju vreme da je uberu.

Kopriva se može koristiti cele godine. U proleće pomaže kod prolećnog umora, zimi će pomoći kada smo preterali sa prazničnom hranom, a ako smo opterećeni tokom dana, možemo probati da zamenimo kafu čajem od koprive.

Sakupljanje i upotreba koprive izgleda jednostavno, međutim, to nije baš tako. Treba da se prati nekoliko preporuka kada odlučimo da je beremo i koristimo. Jedan od njih je povezan sa procesom branja. Ako želimo da pročistimo krvi ili da izbacimo prolećni umor, treba da beremo koprivu kada mesec opada. Za ostalo lekovito bilje je baš obrnuto. Čaj od koprive se pije kada se mesec smanjuje i to između 15 do 19 dana za bolji efekat. Najbolja je mlada, prolećna kopriva.

Dobro je da odaberete čisto mesto za branje koprive, ako kod tog mesta ima vode u blizini. Ni u kom slučaju ne treba da se bere u naseljenim mestima i oko puta, piše Stvar ukusa. Zapamtite, beru se samo vrhovi koprive, a ne cela biljka. Koristite rukavice, pošto, iako je zdravo, kada kopriva ožari to mnogo boli. Možete koristiti makaze, a sakupljeno lišće stavite u kesu. Kada je donesete kući, rasporedite je na nekoliko dana u hlad da se osuši. Osim za lečenje i jačanje imuniteta, kopriva se koristi i za pravljenje mnogih kulinarskih izazova, koji su tipični za bugarsku kuhinju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: