Sve manje šećera domaće proizvodnje

Na poljima Srednjeg Banata ovoga proleća šećerna repa je zasejana na tri hiljade hektara, hiljadu hektara manje nego lane. Zbog brojnih problema koji prate ovogodišnju proizvodnju sve veći broj ratara razmišljaju da je naredne godine i ne seju.

Ni najstariji proizvođači šećerne repe ne pamte kada se poslednji put repa vadila na ovaj način,jer decenijama unazad šećerane su tolerisale dva do tri procenta repe zahvaćene truleži,sada se to svelo praktično na nultu toleranciju. Dragan Šarović proizvođač iz Lazareva repu gaji na šezdeset hektara i posle 4 decenije bavljenja ovom proizvodnjom ozbiljno razmišlja da tu tradiciju prekine.

„Svaki dan plaćamo radnike 250 dinara po satu, tako da nam repa ove godine ide u minus, pokušavali smo da dogovorimo sa šećeranom da budu malo fleksibilniji, ali nije vredelo, kada su me pozvali tamo, otišao sam na liniju pregledao i rekao sam da mi repu ne vrate, 5-6 kamiona su navodno bacili, čista propast" kaže Dragan Šarović, iz Lazareva.

Na sličan način razmišlja i Nataša Stanković, koja je ovoga proleća repu zasejala na sedamnaest hektara.
„Repu će zakopati, zaoraće je ponovo, pa pogledajte samo redove prljave, a pogledajte redove čiste, veći su redovi trule nego čiste repe, a repa je bila fantastična do pre mesec ipo dana. Naredne godine je nećemo sadati! - ističe Nataša Stanković, iz Lazareva.
Stručnjaci poljoprivrednog instituta iz Zrenjanina za ovogodišnju problematiku imaju svoje obrazloženje.
„To su i metereološki uslovi,biološki faktori, bilo je virusa bilo je bakterija bilo je i gljivičnih oboljenja, vaši, znači to je iedan kompleksan uticaj svih nepovoljnih faktora na proizvodnju šećerne repe u ovoj godini", kaže Snežana Parađenović, Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin.
Pojedini proizvođači repe su odlučili da je ove godine i ne vade, već zaoru, ali stručnjaci im savetuju da to ne čine, jer će u zemlji ostati infektivni potencijal koji će se negativno odraziti na sledeće godine.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво