01. oktobar  2019. 15.59  | Izvor: FoNet

Prijave protiv 106 pripadnika MUP, od toga 19 rukovodilaca

BEOGRAD -

Sektor unutrašnje kontrole MUP je od početka godine podneo krivične prijave protiv 106 policajaca i drugih zaposlenih u Ministarstvu, koji se sumnjiče da su počinili 186 krivičnih dela sa elementima korupcije, izjavila je danas državni sekretar Biljana Popović Ivković.

Od tog broja krivičnih dela 111 je zloupotreba službenog položaja, 66 primanje mita i devet dela trgovina uticajem, rekla je ona na otvaranju konferencije povodom početka realizacije tvining projekta "Jačanje kapaciteta unutrašnje kontrole za borbu protiv korupcije u MUP".

podmicivanje korupcija mito potplacivanje rtv jpg

Popović Ivković je precizirala da je među osumnjičenima najviše pripadnika saobraćajne policije, policije opšte nadležnosti i granične policije, a od ukupnog broja 19 su rukovodioci.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar navela je da taj projekat, vredan milion evra, pospešuje saradnju partnerskih institucija Srbije, Litvanije i Rumunije u borbi protiv korupcije, kroz zajedničke evropske napore.

Ona je posebno naglasila važnost projekta u pogledu posvećenosti Srbije u procesu evropskih integracija, a pogotovo u ispunjavanju obaveza iz Akcionog plana za Poglavlje 24 u cilju postizanja značajnih rezultata u borbi protiv korupcije.

Što je još bitnije, ovaj projekat može direktno doprineti dodatnom poverenju građana u efikasnost i kredibilnost rada pripadnika policije Srbije, poručila je Norčič Štamcar.