U Zrenjaninu pronađeni ostaci ljudskih skeleta i predmeta iz doba neolita

Prilikom radova na rekonstrukciji toplovodne mreže i iskopa nove trase, u Gradskoj bašti - dvorištu Gradske uprave u Zrenjaninu, otkriveni su predmeti iz doba neolita i ostaci grnčarije i ljudskih skeleta.

Život

Izvor: B92

Utorak, 01.10.2019.

08:30

U Zrenjaninu pronađeni ostaci ljudskih skeleta i predmeta iz doba neolita
Ilustracija/Foto: SimeonDonov/depositphotos

Kako je iz Gradske uprave saopšteno, radovi su do daljeg obustavljeni, a na terenu su od pre nekoliko dana prisutni stručnjaci arheolozi iz zrenjaninskog Narodnog muzeja, koji pretražuju i selektuju iskopan materijal.

Kustos u Narodnom muzeju Dejan Vorgić rekao je da je do sada pronađeno mnogo arheoloških fragmenata, od najstarijeg doba, neolita (7000 godina pre nove ere), predmeta sa odlikama starčevačke i elementima vinčanske kulture, čak i delova naseobine iz neolita.

Između mnoštva delova grnčarije i pojedinih delova skeleta, pronađen je i fragment sa uklesanom ženskom figurom, čija su dva dela pronađena i po rečima arheologa, veoma se retko nalazi i nadaju se da će možda pronaći i ostatak delova i kompletirati figuru. Time bi otkriće postalo još značajnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

5 h

Podeli: