Biznis Vesti
SKANDAL Direktor jedne od najvećih evropskih banaka dao ostavku ZBOG ŠPIJUNIRANJA

SKANDAL Direktor jedne od najvećih evropskih banaka dao ostavku ZBOG ŠPIJUNIRANJA

Direktor jedne od najvećih evropskih banaka dao je ostavku zato što je naredio špijuniranje vodećeg bankara koji je napustio kompaniju zbog radnog mesta u rivalskom UBS-u.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Profimedia

Kako piše The Wall Street Journal, Pierre-Olivier Bouée, izvršni direktor poslovanja Credit Suisse-a, priznao je tokom istrage da je unajmio privatne detektive kako bi pratili Iqbala Khana, čelnika Poslovne jedinice za upravljanje bogatstvom i njegovu suprugu, nakon što je konkurentska banka objavila kako se Khan pridružuje njihovom timu. Bouée je zahtev za praćenjem, o kom nije obavestio ni izvršnog direktora Tidjane Thiama, niti bilo kog drugog člana uprave Credit Suisse, opravdao kao "zaštitu interesa svoje banke". Ipak, kako je odlučila Uprava, "sedmodnevno špijuniranje bilo je pogrešno i ozbiljno je narušilo reputaciju banke".

Foto: Profimedia / RAS Srbija

"Ne možemo tolerisati ovakvo ponašanje, to je pogrešno i mi tako ne poslujemo", kazao je Urs Rohner, član Uprave Credit Suissea, na konferenciji za novinare, i izjavio saučešće za smrt privatnog konsultanta za bezbednost koji je pomogao Bouéeu da organizuje špijunažu, a koji je zbog ovog skandala danas počinio samoubistvo, navodi The Guardian.

Direktor je, kako je pojasnio, strahovao kako će Khan pokušati da regrutuje i druge kolege iz Credit Suissea da mu se pridruže u UBS-u, čemu je uveliko doprinela činjenica da je bankar nastavio da se druži sa bivšim kolegama, odnosno "ključnim zaposlenima", kako ih je Bouée nazvao.

Za moguću regrutaciju zaposlenih druge najveće švajcarske banke, kao ni za kršenje ugovora koji je Khan potpisao, nije pronađen nijedan dokaz, a samo istraživanje pokrenuto je nakon što se sam Iqbal Khan suočio sa jednom od osoba koja ga je pratila. Khan je, naime, kada je vozio svoje šestogodišnje dete na fudbalski trening primetio da ga prati neki automobil i pokušao da mu pobegne. Pošto se brza vožnja nije završila uspehom, izašao je iz svog vozila i počeo da viče i zove policiju, a uslikao je i registarsku oznaku svog pratioca za kog se kasnije pokazalo da je detektiv kompanije Investigo.

Pročitajte još

Švajcarska policija potvrdila je da su otvorili kriminalnu istragu mogućeg napada i pretnje. Privatni detektivi pratili su Khana, koji je inače prozvan zvezdom švajcarskog bankarstva, i pešice, a koristili su i kodirani sistem za slanje poruka Threema koji istražitelji još uvek nisu uspeli da dešifruju i tako saznaju puni opseg špijunaže.

Na mesto Pierre-Oliviera Bouéea doći će James Walker, koji je do sada bio direktor finansijskog odeljenja Credit Suissea.