Dostupni linkovi

Protest na drugu godišnjicu katalonskog referenduma


Protest je održan i 11. septembra, pred izricanje presude katalonskim aktivistima
Protest je održan i 11. septembra, pred izricanje presude katalonskim aktivistima

Demonstranti su se okupili danas u Gironi da bi oblježili drugu godišnjicu od održavanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti španskog regiona Katalonije, a neki su bacali jaja na policiju i prevrtali kontejnere.

Tenzije između pristalica osamostaljenja u ovom regionu i Madrida pojačane su posljednjih dana, nakon što je visoki španski sud izrekao zatvorske kazne sedmorici katalonskih aktivista zbog sumnje da su planirali nasilne akcije u korist osamostaljenja.

Policija je blokirala željezničku stanicu i ostale ključne objekte u Gironi, na početku dana u kojem će biti testirana snaga pokreta za nezavisnost.

Protestu u Gironi prisustvuje oko 150 ljudi, a organizovala ga je, između ostalih, grupa Komitet za odbranu Republike.

Ova organizacija povremeno održava proteste od kada su lideri pokreta za osamostaljenje uhapšeni poslije referenduma u oktobru 2017. godine, nakon čega je u regionalnom parlamentu proglašena nezavisnost.

Pokret za osamostaljenje do sada je bio miran, ali je sedmoro ljudi uhapšeno prošle sedmice pod optužbom da su pripremali akte nasilja. Oni se dovode u vezu sa KOR-om.

Današnji protest organizovan je uoči izricanja presude u naredne dvije sedmice liderima uhapšenim 2017. godine zbog svoje uloge u proglašavanju nezavisnosti Katalonije.

XS
SM
MD
LG