Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
U Semberiji UNIŠTEN ZASAD SOJE zbog genetskih modifikacija

U Semberiji UNIŠTEN ZASAD SOJE zbog genetskih modifikacija

Kod jednog poljoprivrednika na području Semberije potvrđeno je prisustvo genetičkih modifikacija u zasadu soje ukupne površine 0,9 hektara, koja je uništena pod nadzorom inspektora, a fizičkom licu izrečena je novčana kazna.

Soja Foto: Profimedia / RAS Srbija
Soja

U Inspektoratu RS kažu da vlasnik parcele inspektoru nije predočio dokaz o poreklu semena, jer isto nije kupljeno u registrovanim prodajnim objektima u RS i nije reč o semenskoj soji koja se legalno prodaje u poljoprivrednim apotekama.

– Lane je urađeno 118 kontola u kojima nije utvrđeno prisustvo genetičkih modifikacija, a u 2017. godini 155 kontrola koje su takođe bile uredne. Veoma je važno naglasiti da fitosanitarna inspekcija prilikom uvoza pošiljki semena poljoprivrednog bilja u RS u kontinuitetu kontroliše prisustvo genetičkih modifikacija u semenu poljoprivrednog bilja za sve biljne vrste, za koje postoje genetičke modifikacije u skladu procenom rizika, gde se seme soje tretira kao visoko rizično – poručuju iz Inspektorata RS, piše Srpskainfo.

Podsetimo, inspektori su u julu i avgustu ove godine obavili 90 kontrola useva merkantilne soje, ukupne površine od 88 hektara, sa ciljem identifikovanja prisustva genetički modifikovanih useva soje.