');
Blic Biznis Vesti

POSTOJI MOGUĆNOST NOVIH PROJEKATA Investicije i inovacije - ključne tačke saradnje Srbije i Kine

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo poručila je danas da su investicije i inovacije ključne tačke saradnje Srbije i Kine i ocenila da su Srbija i region veoma važni za ekonomski razvoj i za mir i stabilnost cele Evrope.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Čen Bo Foto: Promo
Čen Bo

Čen je, povodom jubileja, 70 godina Narodne Republike Kine za RTS govorila o novim investicijama i razvoju saradnje sa Srbijom.

Naglasivši da je Beograd pet dana posle proglašenja nove Kine priznao tu zemlju, Čen kaže da će kineski narod tu podršku pamtiti zauvek te dodaje da imaju tradicionalno prijateljstvo sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Pročitajte još

"Saradnja 17+1 sada je kao jedan veoma važan deo inicijative 'Pojas i put' i predstavlja veoma važnu platformu saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, a saradnja Kine i Srbije igra važnu, čak i vodeću ulogu u okviru saradnje 17+1", navela je Čen.

Upitana o planovima Kine za buduću saradnju sa Srbijom, ambasadorka je rekla da će se ubrzati izgradnja brze pruge na relaciji od Beograda do granice sa Mađarskom, kao i izgradnja ostalih deonica auto-puta "Miloš Veliki".

"Postoji mogućnost i novih projekata, na primer rekonstrukcija železnice od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom", navela je Čen. Istakla je da će Kina pojačati saradnju i u oblasti investicija i u oblasti inovacija, da će doći nova investicija u Kragujevac i da će biti otvorene nove mogućnosti saradnje u oblasti poljoprivrede.

Postoji mogućnost novih projekata
Foto: V. Lalić / RAS Srbija
Postoji mogućnost novih projekata

Upitana da li je moguća naučno-obrazovna saradnja i pristup stručnjaka i profesora tehnološkim inovacijama iz Kine, ona je podsetila da će se u oktobru održati konferencija o inovacijama u okviru 17+1 u Beogradu. "Obe strane su zainteresovane za saradnju u oblasti visoke tehnologije kada je reč o digitalizaciji, o 5G tehnologiji, o robotici, o veštačkoj intelegenciji i o zaštiti životne sredine", navela je Čen.

Rekla je i da se nada da će Kina u prvoj polovini sledeće godine zvanično otvoriti kulturni centar u Beogradu.

Upitana o američkim trgovinskim carinama, Čen je rekla da od 2008. godine ekonomski rast kineske ekonomije svake godine sa oko 30 odsto doprinosi svetskom ekonomskom rastu.

"Amerika je najveća svetska ekonomija i jedan od najvažnijih partnera za Kinu i američka tarifna politika sigurno ima veliki negativni uticaj na razvoj kineske ekonomije. Čini mi se ne samo na razvoj kineske ekonomije, nego i na razvoj ekonomije sveta", rekla je ambasadorka.