Investicije i inovacije, ključne tačke saradnje Srbije i Kine

Tokom sedam decenija postojanja, Narodna Republika Kina prešla je dug put od siromašne države do druge ekonomije sveta. Povodom jubileja, 70 godina Narodne Republike Kine, ambasadorka Čen Bo za RTS govori o novim investicijama i razvoju saradnje sa Srbijom.

Od Mao Cetunga do Si Đinpinga Kina je prešla put od formiranja 1949. godine posle građanskog rata, preko eksperimenata direktne demokratije i borbe pritiv korupcije do reformi koje su od nje načinile vodeću ekonomiju sveta. Kako se u Kini vrednuje sedam decenija postojanja, ali i duh civilizacije stare 5.000 godina – o tome za RTS govori ambasadorka Čen Bo. 

Kina je od jedne siromašne zemlje postala druga najveća svetska ekonomija i prva na svetu kada je reč o industriji i trgovini robom. Na primer, BDP po glavi stanovnika je pre 70 godina bio oko 30 američkih dolara, a prošle godine je bio malo manje od 10.000 američkih dolara.

Prosečni životni vek Kineza pre 70 godina je bio oko 35 godina, a sada je 77 godina. Vi možete da vidite veliki napredak i velike promene. Mi smo ostvarili državnu nezavisnost i nacionalni prosperitet i doneli sreću našem narodu.

Kina je započela otvaranje prema svetu povratkom u UN i posebno saradnjom sa SAD. Reforme je započela pre 41 godinu i dostigla ekonomski vrh. Prošle godine nastupile su američke trgovinske carine. Kako se to reflektovalo na rast Kine i da li imate mehanizam da prevaziđete tu situaciju?

Od 2008. godine ekonomski rast kineske ekonomije svake godine sa oko 30 odsto donosi svetskom ekonomskom rastu. Amerika je najveća svetska ekonomija i jedan od najvažnijih partnera za Kinu i američka tarifna politika sigurno ima veliki negativni uticaj na razvoj kineske ekonomije. Čini mi se ne samo na razvoj kineske ekonomije, nego i na razvoj ekonomije sveta.

Kineska ekonomija održava dobar trend razvoja. U prvoj polovini ove godine naš ekonomski rast je ostao na 6,3 odsto. U današnjem svetu to je sjajan rezultat. I u budućnosti mi ćemo nastaviti da ubrzavamo izgradnju inovacionih kapaciteta i dalje produbljujemo reforme i proširujemo otvaranje prema svetu.

Srbija i Rumunija bile su prve zemlje koje su priznale NR Kinu i od tada zadržale su tradicionalno dobre prijateljske, političke i ekonomske veze sa Vašom zemljom. Koliko će saradnja u ovom regionu dalje biti u centru interesovanja Kine, pre svega kroz politiku Kina plus 17 zemalja centralne i istočne Evrope?

Pet dana posle proglašenja nove Kine mi smo dobili zvanično priznanje od Beograda i kineski narod tu dragocenu podršku će zapamtiti zauvek. Kineski narod veoma ceni tradicionalno prijateljstvo sa zemljama centralne i istočne Evrope. Uspostavili smo mnogo mehanizama saradnje u različitim oblastima na primer trgovine, infrastrukture, saobraćaja, obrazovanje, čak i među medijima.

Saradnja 17+1 sada je kao jedan veoma važan deo inicijative "Pojas i put" i predstavlja veoma važnu platformu saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, a saradnja Kine i Srbije igra važnu, čak i vodeću ulogu u okviru saradnje 17+1.

Kakvi su planovi Kine za buduću saradnju sa Srbijom?

Mi ćemo ubrzati izgradnju brze pruge na relaciji od Beograda do granice sa Mađarskom i mi ćemo intezivirati izgradnju ostalih deonica auto-puta "Miloš Veliki". Postoji mogućnost i novih projekata, na primer rekonstrukcije železnice od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom.

Mi ćemo pojačati našu saradnju i u oblasti investicija i u oblasti inovacija. Čini mi se skoro će doći nova investicija u Kragujevac i otvorićemo nove mogućnosti naše saradnje u oblasti poljoprivrede.

Da li je u budućnosti moguća naučno-obrazovna saradnja i pristup naših stručnjaka i profesora tehnološkim inovacijama iz Kine, njihovo implementiranje u Srbiji kako bi se pospešio privredni rast naše zemlje?

U oktobru će se održati konferencija o inovacijama u okviru 17+1 u Beogradu. Obe strane su zainteresovane za saradnju u oblasti visoke tehnologije kada je reč o digitalizaciji, o 5G tehnologiji, o robotici, o veštačkoj intelegenciji i o zaštiti životne sredine.

Prvi put ste u Beograd došli 1990. godine, a na mesto ambasadora ste došli sa iste pozicije iz Bosne i Hercegovine. Kako Vam danas izgleda Srbija i region Zapadnog Balkana?

Meni je četvrti put da radim i živim u Beogradu i ovaj region i Srbija sada je postigla velike i pozitivne promene u proteklih možda deset godina, naročito u poslednjih pet godina. I Srbija i ovaj region je veoma važan za ekonomski razvoj i za mir i stabilnost cele Evrope. Od kineske strane mi bismo želeli da vidimo jedan stabilan region.

Srbija je već otvorila svoj kulturni centar u Pekingu i mi ćemo skoro nadam se u prvoj polovini sledeće godine zvanično otvoriti naš kulturni centar u Beogradu. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво