Konferencija o regionalnoj stabilnosti okupila u KCNS intelektualce iz regiona

Treća po redu Konferencija o regionalnoj stabilnosti otvorena je danas u Kulturnom centru Novog Sada.
Na ovaj tradicionalni skup reprezentativnih intelektualaca iz regiona i ove godine stigla su respektabilna imena: novinar "Indeksa" Gordan Duhaček, čuveni profesor iz Splita dr Dragan Markovina, profesorka i umetnica iz Ljubljane dr Sara Špelec, karijerni diplomata iz Beograda dr Zoran Milivojević i direktor Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju Ratko Bubalo
 
Prema mišljenju novinara Duhačeka, situacija u regionu nestabilnija je nego što je bila pre nekoliko godina.
 
"Postoji sve više sukoba, koji su većinom rezulat unutrašnjepolitičkih odnosa, a koji se prenose na spoljašnje političke odnose, a za početak, to bi trebalo promeniti, da predizborne kampanje ne utiču toliko na odnose među državama u regiji. Pomaže to što se možemo naći i razgovarati, pa da na neki način vršimo javni pritisak na političke elite koje donose odluke", naveo je Duhaček.
 
 
Pozdravnu reč učesnicima i publici uputio je direktor KCNS Bojan Panaotović. "Naša ideja vodilja jeste da ovom konferencijom govorimo u prilog miru, dobrosusedstvu i saradnji, te da pozovemo intelektualni, moralni krem i elitu u svakom drugom smislu da govore o saradnji i dobrosusedstvu", kazao je Panaotović i dodao da su ga neki domaći i hrvatski portali nazvali "Gvardiolom u najnegativnijem smislu", jer je na Konferenciju pozvao ove ličnosti.
 
"Međutim, ako to kažu ekstremisti, znači da sam napravio sjajan izbor, odabravši ove vrsne intelektualce. Naredni put ćemo pozvati i nekog matematičara i statističara, koji treba da dokaže ljudima u regionu da pitanje suživota nije apstraktan pojam, već je to boljitak za svakog građanina u regionu", naglasio je direktor KCNS, dodajući da tamo gde se ljudi gledaju preko nišana, tamo gde je nemir, tamo nema ni ekonomskog napretka.
 
Otvarajući Konferenciju o regionalnoj stabilnosti, član Gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić kazao je da je veoma dobro da konferenciju sa temom o dobrosusedstvu, saradnji i stabilnosti imamo upravo u Novom Sadu, gradu poznatom po multikulturalnosti i suživotu, gradu koji je ponosan na svoje različitosti.
 
"Regionalna stabilnost je preduslov za političku, ekonomsku, kulturnu i svaku drugu stabilnost. Naravno, za toleranciju i razumevanje zalaže se svako humano društvo, ali da bismo te vrednosti i dostigli moramo, pre svega, da se dobro razumemo, da se poštujemo i da negujemo kulturu dijaloga", rekao je Rožić.
 
On je, zatim, naglasio i da je veoma dobro što se ovakva konferencija održava u ustanovi kulture, jer "kultura nije neka izdvojena sfera društva". Ona, kako je rekao, povezuje ljude, jača osećaj pripadnosti zajednici i formira identitet.
 
"Saradnja u resoru kulture, kada je Novi Sad u pitanju, može da bude uspešna, jer mi jesmo grad koji se pozicionirao kao centar kulture ne samo u Srbiji nego i u regionu. U 2021. godini Novi Sad će biti Evropska prestonica kulture i dobro je da se ovde govori i o kulturi dijaloga", rekao je Rožić i proglasio Konferenciju o regionalnoj stabilnosti otvorenom.
 
Balkan "bure baruta" ili Balkan kao oaza mira i saradnje - pitanje je sad, a mi se upravo nalazimo u toj dilemi, rekao je dr Zoran Milivojević.
 
Milivojević je dodao da sve postjugoslovenske države pripadaju istom prostoru koji je imao svoju državu. Sve one gaje jedan ambijent u kom postoji pretpostavka za saradnju, pripadaju jednom istom kulturološkom prostoru. Međutim, šta je to što nam ne dozvoljava da idemo u istom pravcu?
 
"Problem je i u onome što nam dolazi spolja, ali i u pojedinačnim interesima koji su se definisali raspadom Jugoslavije. Svako želi da zaokruži taj svoj nacionalni prostor na najefikasniji način, da ga potvrdi, često i na štetu komšije. Činjenica da smo svi tu, na istom prostoru, trebala bi da bude kvalitet, a ne problem. Svaka od država bivše Jugoslavije ima ista nerešena pitanja: pitanje manjina, pitanje granica. Percepcija istorije, a ne same istorijske činjenice je ono što stvara ambijent za sukobe, a ne za saradnju", kazao je Milivojević.
 
Konferencija o regionalnoj stabilnosti deo je platforme "Tvrđava mira", koja se realizuje u okviru projekta "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti