PREDLOG ZVEZDE USVOJEN I PROSLEĐEN IO FSS: Više stranaca od leta 2020?

S.I.

30. 09. 2019. u 18:05

Rasprava na ovu temu je bila konstruktivna, stav je da nema smetnji da se broj stranaca uveća jer smo svesni globalizacije u fudbalu i trendova, a kakvu će odluku doneti IO FSS, videćemo - kaže Lazović za "Novosti"

ПРЕДЛОГ ЗВЕЗДЕ УСВОЈЕН И ПРОСЛЕЂЕН ИО ФСС: Више странаца од лета 2020?

Hoze Alberto Kanjas Foto: N. Paraušić

SKUPŠTINA Zajednice superlige i Prve lige Srbije je sa 25 glasova "za" i tri "protiv" prihvatila predlog Crvene zvezde da se izmeni član 64 Pravilnika takmičenja Superlige i da se broj stranaca sa četiri uveća na osam. Iz Ljutice Bogdana predlažu konkretno "da se za petog stranog fudbalera uplaćuje suma od 20.000, za šestog 30.000, za sedmog 40.000 i za osmog 50.000 evra po sezoni", a da se igrači iz EU ne vode kao stranci.


- Tehnički, ako ovaj predlog posle debate i usvoji Izvršni odbor FS Srbije, implementacija će se izvršiti u sezoni 2020/21 - kaže za "Novosti" predsednik Zajednice Dragomir Lazović. - Rasprava na ovu temu je bila konstruktivna, stav je da nema smetnji da se broj stranaca uveća jer smo svesni globalizacije u fudbalu i trendova, a kakvu će odluku doneti IO FSS, videćemo.



Sve i da Zvezda želi da se u tekućoj sezoni promeni broj stranaca u ekipi, nema utemeljenja, prvo u Zakonu o sportu (Član 160, Stav 4), a zatim i u Propozicijama takmičenja za sezonu 2019/2020 (Član 64).


- Propozicije takmičenja u nadležnosti nacionalnog granskog sportskog saveza utvrđuju se najkasnije 40 dana pre početka takmičenja i NE MOGU se menjati u toku takmičarske sezone na koju se odnose - kaže se u Zakonu o sportu Republike Srbije.


Propozicije takmičenja Superlige Srbije su jasne:


- Pravo nastupa imaju i strani igrači koji nemaju državljanstvo Republike Srbije, i to u sezoni 2019/2020. četvorica stranih igrača po klubu na jednoj utakmici, koji se unose u protokol meča.


Druga važna tema na Skupštini bila je uvođenje VAR sistema u Superligu.


- Mi smo u poodmaklim pregovorima sa "Arenomsport", nosiocem TV prava oko uvođenja VAR sistema i mislim da smo na dobrom putu da u narednih godinu, godinu i po i uvedemo ovu novinu. Trenutno postoje određene poteškoće sa infrastrukturom i tehnologijom, ali mi smo u 21. veku i verujem da sve može da se reši. Poenta je da novac od fonda solidarnosti, koji donose Zvezda i Partizan poslednjih sezona iskoristimo za razvoj naše lige, da dođemo do 15. mesta na rang-listi UEFA kako bismo imali dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Zbog toga moramo da pratimo Evropu i da stalno ulažemo - ističe Lazović.



Zajednica ima benefit i od uspeha srpskih klubova jer samo je Crvena zvezda na konto dva ulaska u Ligu šampiona donela u kasu skoro sedam miliona evra bruto.


TUMBAKOVIĆ: FORSIRAJMO NAŠU DECU
SELEKTOR Srbije Ljubiša Tumbaković ne smatra da je za kvalitet srpskog fudbala neophodan veliki broj stranaca:

- Nisam siguran da će mene iko pitati o broju stranaca u srpskom fudbalu, jer će o tome odlučivati ljudi iz Zajednice superlige i Fudbalskog saveza Srbije, ali ne vidim razlog da toliko stranaca imamo ovog momenta u srpskom fudbalu. Kada sam sa Nenadom Bjekovićem radio u Partizanu, znam da smo stvorili skoro 50 domaćih igrača koji su zaigrali za reprezentaciju naše zemlje. Mislim da je poenta našeg posla da se bavimo našom decom i našim budžetima - rekao je Tumbaković.


STRANCI - CRVENA ZVEZDA
Žander (Brazil)
Hoze Kanjas (Španija)
Marko Marin (Nemačka)
Radživ van la Para (Holandija)
Mateo Garsija (Argentina)
El Fardu Ben (Komorska ostrva)
Ričmond Boaći (Gana)
Tomane (Portugalija)

POZAJMICE
Erik Jirka (Slovačka) - Radnički Niš
Osman Marong (Gambija) - Grafičar
Strahinja Krstevski (Makedonija) - Rabotnički

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mile

30.09.2019. 18:25

Ma tako je Zvezdo... Treba da igraju samo stranci... Naše igrače u beton ligu, šta će nam...

Miki

30.09.2019. 21:24

@Mile - Treba da igraju koji donose rezultat. Naši bolji odoše u inostranstvo a mnogi preostali nisu ni za tvoju beton ligu. Sa njima u evro-takmičenjima sezona se završava pre nego što počne. Kao što vidiš, zapadnjaci ne znaju šta rade, nemaju kao ti patriotski mentalitet pa sa strancima sve osvojiše.