Vesti

0

Zelenović: Mere Vlade za poboljšanje izbornog procesa su trice i kučina

Autor: VV

Izvor: Beta

Zelenović: Mere Vlade za poboljšanje izbornog procesa su trice i kučina

Izvor: Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić

Zelenović je tokom duela sa funkcionerom Srpske napredne stranke (SNS) Vladimirom Orlićem na RTV-u kazao da u tim merama nema reči o Regulatornom telu za elektronske medije (REM), Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) i Agenciji za borbu protiv korupcije - koje opozicija vidi kao ključne probleme u izbornom procesu.

Govoreći o pregovorima vlasti i opozicije u Skupštini kojima bi trebalo da posreduje Evropska unija, a koje je predložio šef Spoljnopolitičkog odbora i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, on je kazao da Savez za Srbiju na njima neće učestvovati.

"Sa Mekalisterom možemo da razgovaramo samo o tome da 'istinski izbori' budu održani u roku od devet meseci od uspostavljanja uslova za takve izbore i data garancija da će pravila biti postovana", rekao je Zelenović.

Zelenović je ocenio da su strani predstavnici spremni da "zažmure na povredu demokratije i kršenje ljudskih prava kada dođe do pitanja Kosova".

Na pitanje voditeljke da li će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić pridržavati pooštrenog zakona o funkcionerskoj kampanji, Vladimir Orlić je kazao da je "tema svih tema" opozicije zabrana Aleksandru Vučiću da učestvuje u izbornoj kampanji.

Komentarišući tvrdnje dela javnost o pritiscima na birače tokom lokalnih izbora u Medveđi, u kojoj je na dan izbora viđeno više džipova, a neki nisu imali registarske tablice, Orlić je ocenio da nije bilo zastrašivanja.

"Čovek je možda vozio u njivi pa mu je otpala tablica", kazao je on.

Orlić je istakao da su izbori u Medveđi primer da bojkot izbora jednog dela opozicije ne uspeva.

"U Medveđi je, uz bojkot na sva zvona, izlaznost građana bila 67 odsto, a SNS i koalicija su osvojili 63 odsto glasova. Oni koji tvrde da je bojkot izbora uspeo nisu uzeli u obzir brojke", rekao je Orlić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR