Pašalić: Starijima potrebna podrška, nasilje nedopustivo

Zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom Međunarodnog dana starijih, 1. oktobra, istakao je da je starijim osobama potrebna podrška i razumevanje kako bi očuvali dostojanstvo i ostvarili svoja prava.

"Neophodno je boriti se protiv socijalnog isključivanja i izolacije starijih i preduzimati mere posvećene njihovom aktivnom učešću u društvu, sprečavanju siromaštva i poboljšanju materijalnog položaja starijih osoba, u oblasti pružanja usluga u zajednici, zdravstvene i socijalne zaštite, ličnog i porodičnog života", naveo je Zoran Pašalić u saopštenju.

Ukazao je da su najčešći problemi sa kojima se susreću stara lica siromaštvo i zanemarivanje unutar porodice, uključujući raspolaganje imovinom bez njihovog pristanka, nezadovoljstvo ostvarivanjem prava na materijalnu podršku kada se nađu u stanju teške materijalne i životne situacije usled nedostatka primanja ili nedovoljne visine primanja, a kada su lošeg zdravstvenog stanja otežano je ostvarivanje prava na pomoć i negu drugog lica.

"Iako je nasilje u porodici prestalo da bude 'privatna stvar porodice' i tabu tema, nasilje nad starijima je nedovoljno prepoznato i vidljivo", upozorava Pašalić.

Ističe i da stariji ređe prijavljuju nasilje, posebno kada su izvršioci nasilja njihova deca i da su u takvim situacijama zbog lojalnosti prema sopstvenoj deci stariji i nemoćniji roditelji spremniji da trpe i najokrutnije oblike nasilja, nego da zatraže zaštitu sistema.

Navodi i da je u jednom slučaju, koji je po sopstvenoj inicijativi ispitivao, starija žena bila dugogodišnja žrtva nasilja sina i na kraju umrla od njegove ruke.

Zaštitnik građana navodi da je starija žena bila šutirana, šamarana, udarana pesnicama, vređana i omalovažavana, ali da nije želela da podnosi prijavu protiv sina, kako bi ga zaštitila od krivičnog gonjenja, dok su policija, organ starateljstva i zdravstvene ustanove imale saznanja o nasilju, ali su propustile da preduzmu mere radi zaštite žrtve.

"I pored istorije nasilja nad starijom osobom od strane njenog sina, policijski službenici nisu procenili da postoji rizik od nasilja, a organ starateljstva se, umesto nasiljem, bavio 'saniranjem porodičnih odnosa između majke i sina'. Koliko su procene policije, zdravstvene ustanove i organa starateljstva bile pogrešne, a aktivnosti neadekvatne, pokazala je nažalost tragična smrt žrtve, koja je preminula od ruke sopstvenog sina, što je nedopustivo", ukazuje Pašalić.

Ističe i da je nepostojanje usluga i servisa podrške i dalje prisutno, naročito usluge pomoći u kući koje su često neophodne ovoj populaciji, imajući u vidu da neretko stariji žive sami i nemaju srodnike da brinu o njima.

Ovi problemi su naročito izraženi u ruralnim krajevima, u kojima su u posebno teškom položaju starije žene koje žive u samačkim domaćinstvima, poručio je Pašalić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво