Biznis Vesti
MINISTARSTVO UTVRĐUJE KRITERIJUM Hoće li 55 hiljada Hrvata bez staža primati penziju od 1.000 kuna?

MINISTARSTVO UTVRĐUJE KRITERIJUM Hoće li 55 hiljada Hrvata bez staža primati penziju od 1.000 kuna?

Nakon tri sastanka uže radne grupe, danas s radom počinje šira Radna grupa za utvrđivanje uslova i kriterijuma za uvođenje nacionalne penzije kojoj je na čelu državna sekretarka Ministarstva rada i penzijskog sistema Majda Burić.

penzioneri 07 foto Andrija Vukelic Foto: Andrija Vukelić / RAS Srbija
penzioneri 07 foto Andrija Vukelic

Cilj šire radne grupe, sastavljene od relevantnih stručnjaka iz akademske, pravne i naučne zajednice, socijalnih partnera i udruženja penzionera, jeste da razmotre i rasprave utvrđene kriterijume za obuhvat potencijalnih korisnika nacionalne penzije, imovinski i/ili dohodovni cenzus, parametre za proračun visine nacionalne penzije i potrebna finansijska sredstva. Navodno bi trebalo da iznosi oko 1.000 kuna.

Pročitajte još

"Cilj Vlade je da uvede nacionalnu penziju koja je namenjena svim starijim osobama koje nemaju minimalni penzioni staž od 15 godina za sticanje prava na starosnu penziju, a starije su od 65 godina života i nemaju drugi izvor prihoda. Radna projekcija pokazuje da će 2021. broj starijih od 65 godina koji nisu korisnici penzije niti su zaposleni biti 53.206. Dakle, prema projekcijama broj korisnika kretaće se između 53 i 55 hiljada", rekla je tim povodom Majda Burić, dodajući da će radna grupa "definisati kriterijume poput cenzusa, prihoda članova domaćinstva i godina prebivanja u RH.