Region

0

Zaev očekuje da se ubrzo reše sporna istorijska pitanja sa Bugarskom

Autor: MIM

Izvor: Beta

Zaev očekuje da se ubrzo reše sporna istorijska pitanja sa Bugarskom

Izvor: Foto: Novi magazin / Press

"Potpisali smo dogovor kojim smo prihvatili da imamo zajedničku istoriju, ali svakako da postoje i posebnosti i verujem da će u tom duhu mešovita istorijska komisija naći rešenje. Bugarska je jedna od zemalja koje nas najsnažnije podržavaju u EU i verujem da će to pokazati i odlukom za dobijanje datuma za pregovore, posle 15 godina kandidatskog statusa", rekao je Zaev na konferenciji za novinare. 

Rad mešovite istorijske komisije dve susedne zemlje zapeo je kod moderne istorije sa kraja 19. i početka 20. veka, porekla revolucionara Goce Delčeva, za koga zvaničana Sofija insistira da je po nacionalnosti Bugarin i traži da makedonska strana to prihvati.

Zaev je rekao da veruje da će i to poglavlje istorije biti prevaziđeno. On je istakao da su do sada rešena četiri istorijska perioda sa šest ili sedam značajnih ličnosti, koje dve susedne zemlje sada zajednički obeležavaju.

Time je Zaev odgovorio na prepodnevnu izjavu bugarskog premijera Bojka Borisova da je budućnost Severne Makedonije u EU, ali da se ne treba igrati tom šansom igrajući se istorijom i prošlošću, već da se koncentrišemo na budućnost.

"Mi želimo da i Albanija ide zajedno sa Severnom Makedonijom. Ali nikada nismo kazali da bezuslovno podržavamo ulazak u EU. Imamo na raspolaganju 71 instrument u pregovorima po poglavljima. Neka se ne igraju istorije i prošlosti i neka se koncentrišu na budućnost", rekao je Borisov.

On je to, kako je prenela državna agencija Severne Makedonije MIA, izjavio nakon sastanka sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim, kojem su prisustvovali ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva i ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

"Do juče smo govorili da smo bratski narodi, pa neka ne prudužava bratoubilački propagandni rat u Skoplju, zato što bliži narod i ljude nemamo", rekao je premijer Bugarske Bojko Borisov.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR