Pet slučajeva svinjske groznice u Mađarskoj

Mađarska nacionalna Agencija za bezbednost hrane "Nebih" otkrila je pet slučajeva afričke svinjske groznice kod divljih svinja u okolini Budimpešte.
Pet slučajeva svinjske groznice u Mađarskoj
Foto: Pixabay
Slučajevi infekcije otkriveni su u lovačkoj oblasti Budakeši, zapadno od Budimpešte. Navodi se da je nekoliko stranaca iz zemalja u kojima se ova životinjska bolest pojavila posetilo ovu oblast, ali i da izvor infekcije može biti i u samoj Mađarskoj.
 
"Nebih" je pozvao mađarske farmere da preduzmu sve neophodne mere kako bi se sprečilo širenje infekcije.
 
U ovom trenutku oko 10 evropskih zemalja pogođeno je afričkom svinjskom groznicom, a najveći broj slučajeva zabeležen je u Bugarskoj i Rumuniji. Ova bolest koja pogađa svinje bezopasna je za ljude.
 
Kako se navodi, od aprila 2018. godine, u Mađarskoj je otkriveno približno 900 slučajeva afričke svinjske groznice, pre svega kod divljih svinja. 
 
U Srbiji su nedavno zabeleženi slučajevi afričke svinjske kuge, ali nije bilo epidemije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet