Mimohod pored Širaka

G. ČVOROVIĆ

29. 09. 2019. u 23:59

Ceremonija opraštanja Francuza od bivšeg predsednika

Мимоход поред Ширака

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA

BIVŠEM francuskom predsedniku Žaku Širaku, koji je preminuo u četvrtak, Francuzi su u nedelju odali počasti u Vojno-memorijalnom centru Invalidi, u kome je sahranjen i Napoleon. Vrata Invalida bila su otvorena u 14 sati, a bilo je ljudi koji su još od pet ujutru čekali u dugom redu, i pored jake kiše koja je u nedelju u Parizu padala gotovo čitavog dana. Kovčeg s posmrtnim ostacima bivšeg predsednika nalazio se na ulazu u katedralu Sen Luj u Invalidima.

Širak je bio mnogo manje popularan dok je obavljao predsedničku funkciju, nego kasnije, kada su na videlo izašle i neke njegove vanpolitičke aktivnosti, kao što su pasija prema dobroj hrani, piću, humoru i ženama. Njegovi saradnici isticali su Širakovu omiljenu maksimu, koja je glasila: "Ako činite sebi zadovoljstvo, učinite to do kraja".

U nedelju su tokom ceremonije puštani i njegovi najznačajniji govori koji se odnose na unutrašnje političke prilike, ali i na primitivnu umetnost kojoj je bio privržen ili na očuvanje klime. Prisutnima su bili podeljeni primerci knjige sa njegovim citatima.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

JEL PORTEBNO DA CITAMO I O SAHRANI RATNIH ZLOCINACA?

30.09.2019. 07:14

Nama su dobro poznata njegova (ne)dela protiv srpskog naroda, za vreme nacisticke agresije na Srbiju i srbe na teritoriji cele Jugoslavije. Za tog mrcinu, najbolje je reci imao Dr. Seselj.

Radoslav Jovanovic

30.09.2019. 07:39

On je označio eru u kojoj će plejada nesposobni predsednika dominirati francuskom politikom.