Najnovije vesti
Vesti Društvo
Trivan: Zakon o klimatskim promenama do kraja godine ulazi u proceduru

Trivan: Zakon o klimatskim promenama do kraja godine ulazi u proceduru

Zakon o klimatskim promenama, koji će se naći u proceduri do kraja godine, znatno će i u svim sektorima ograničiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte i realizovati niz akcija kojim će se ubrzati pošumljavanje, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Goran Trivan Foto: M. Ilić / RAS Srbija
Goran Trivan

"Od čvršćeg utemeljenja ekologije u Srbiji, brojnih mera koje su preduzimane, ili su sada u toku, kao što su usvajanje zakona o klimatskim promenama, izmene zakona o buci, izmene zakona o upravljanju otpadom, Srbija bi trebalo ovaj krug da zatvori sa zelenom ekonomijom, stvarajući ekološki odgovornije i svesnije društvo", ocenio je Trivan u obraćanju na manifestaciji "Smanjimo emisiju štetnih gasova - delujmo ekološki".

Ministar je pozvao građane i institucije da obrate više pažnje na životnu sredinu i da, uključivanjem u ekološke inicijative, većim aktivizmom i promenom navika i ponašanja, doprinesu njenoj zaštiti.

Ukazao je i da je jedan od najznačajnijih nacionalnih ciljeva u zaštiti životne sredine smanjenje gasova sa efektom staklene bašte i postizanje boljeg kvaliteta vazduha.

Prema njegovim rečima, emisija gasova staklene bašte u Srbiji je od 2000. godine tri puta povećana, zbog čega Srbija mora krenuti sa ozbiljnim merama kako bi se emisija smanjila, poboljšao kvalitet vazduha, i izbegle greške drugih zemalja koje su prolazile sličnim putem razvoja.

"Najveći zagađivači vazduha pre svega su termoenergetska postrojenja koja rade na ugalj, i to svih kategorija, od onih velikih, državnih, do onih individualnih. Strategija koju razrađujemo mora da smanji tu količinu zagađenja koje se emituje“, naglasio je Trivan.

Pored strateških mera, naveo je ministar, značajno je da i građani povedu računa o tome kako troše energiju, kako se voze kada je reč o saobraćaju.

"Mi ne možemo da ostanemo mimo procesa sve veće upotrebe vozila koja su hibridna i na električni pogon, i sada upravo polako radimo na tome da to udje u primenu“, istakao je ministar.

Međutim, smanjenje emisije štetnih gasova potrebno je ostvariti i u drugim sektorima, kao što je građevinski, rekao je Trivan, čemu je bila posvećena ovogodišnja nedelja zelene gradnje.

Kako je istakao, 39 posto ukupnih gasova sa efektom staklene bašte potiče od objekata koji su energetski neefikasni i pozvao lokalne samouprave da se povedu primerom Beograda i stvaraju uslove za "zelenu“ gradnju.

Manifestacijom "Smanjimo emisiju štetnih gasova - delujmo ekološki" obeležena je Evropska nedelja mobilnosti, Svetski dan bez automobila i Svetska nedelja zelene gradnje.